Prejsť na obsah

Výstava obrazov patrónky mesta

V priestoroch historickej radnice na Hlavnej ulici sa 1. augusta (streda) začína výstava pod názvom „Oltárne obrazy z hlavného oltára Dómu sv. Alžbety“. Výstavu organizuje Mesto Košice, Arcibiskupský úrad v Košiciach, Rímskokatolícka farnosť sv. Alžbety a autor reprodukcií o sv. Alžbete Alexander Jiroušek. Mesto si touto akciou pripomína 800. výročie narodenia patrónky Košíc sv. Alžbety. Zároveň je táto výstava aj podporným podujatím košickej kandidatúry na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Výstava potrvá do 30. septembra 2007.

Sv. Alžbeta Uhorská – Durínska bola dcérou uhorského kráľa Andreja II. a jeho manželky Gertrúdy, pochádzajúcej z Bavorska. Historické zdroje sa rozchádzajú v mieste jej narodenia. Niektoré hovoria o Bratislave, iné o maďarskom Sárospataku. Alžbeta bola už ako štvorročná z politických dôvodov zasnúbená s durínskym grófom Ľudovítom IV. Len čo dosiahla 14 rokov, uzavrela manželstvo s Ľudovítom, s ktorým si dobre rozumela. Narodili sa im tri deti.
Alžbeta síce užívala kniežací majetok, no nie pre seba, ale pre chudobných a chorých. Kniežací dvor miloval prepych, čo nezodpovedalo jej zmýšľaniu. Grófovi príbuzní sa zle pozerali na Alžbetino počínanie, ale Ľudovít si ju vážil a neprekážal jej v spôsobe života a dobročinnosti. Po šesťročnom manželstve však cestou na križiacku výpravu náhle zomrel. Pre Alžbetu sa začali ťažké časy. Príbuzní jej zobrali deti, odmietli uznať jej dedičské práva a vypovedali ju z Wartburgu. Alžbeta sa z kňažnej stala žobráčkou. Zvyšok života strávila v chudobe, slúžiac chorým a chudobným, pri ktorých dennodenne vystavovala svoj život nebezpečenstvu ochorenia. Zomrela ako 24 ročná.
Štyri roky po jej smrti ju pápež Gregor IX. kanonizoval a určil 19. november určil ako deň spomienky na Alžbetu, láskavú služobnicu.