Prejsť na obsah

Výstavba kompostárne bioodpadov v Bernátovciach je už ukončená

Kompostáreň biologicky rozložiteľných odpadov v Bernátovciach je dokončená, dnes ju slávnostne otvorili za účasti zástupcov Mesta Košice, dodávateľov stavby - EUROVIA SK, a.s. Košice a Správy mestskej zelene Košice.

Kompostáreň je vybudovaná na ploche devätnásť tisíc metrov štvorcových, ročne sa v nej spracuje odhadom šesť tisíc ton kompostu. Z tohto množstva tvorí tráva a lístie štyritisíc päťsto m3 za rok, drevná časť pokryje objem tritisíc dvesto m3 ročne.

„Predpokladáme, že hlavnú časť surovinovej skladby bude tvoriť zelený bioodpad z mesta Košice a okolia, ktorý pochádza z údržby verejnej zelene, z cintorínov, zo záhrad fyzických a právnických osôb. Produkovaný kompost bude využívaný na údržbu verejnej zelene a na komerčný predaj,"
uviedol pri otvorení kompostárne Vladimír Šalitroš, zástupca riaditeľa Magistrátu mesta Košice.

Kompostáreň tvoria štyri skládky - dve z nich sú zakryté, mostová váha, manipulačná plocha na triedenie a spracovanie odpadu drvenín, sedimentačná nádrž na odpadovú vodu, strojovne a prevádzková budova. Zhotoviteľom kompostárne je spoločnosť EUROVIA SK, a.s., ktorá ju zrealizovala za 14 mesiacov.

„Teší nás, že sa naše portfólio činnosti rozšírilo o realizáciu environmentálne prínosnej stavby, ktorá svojím charakterom výrazne prispeje k uplatňovaniu princípov trvale udržateľného rozvoja,"
uviedol za zhotoviteľa Eric Rouffet, generálny riaditeľ EUROVIA SK, a.s.

Mesto Košice začalo s implementáciou projektu „Kompostáreň bioodpadov mesta Košice – výroba kompostu Bernátovce" minulý rok. Projekt bol schválený v rámci Operačného programu životné prostredie. Ministerstvo životného prostredia SR poskytlo mestu Košice na realizáciou aktivít projektu nenávratný finančný príspevok vo výške 3 774 550,97 eur. Mesto Košice spolufinancuje Kompostáreň bioodpadov z úverových zdrojov vo výške 807 594 eur.

„Zhodnocovaním biologicky rozložiteľných odpadov dochádza k plneniu zákonných povinností a mesto prispieva k ochrane životného prostredia,"
uviedol Vladimír Šalitroš, zástupca riaditeľa Magistrátu mesta Košice.