Prejsť na obsah

Výstavba školskej športovej haly na Želiarskej je pred dokončením

Výstavba školskej športovej haly na Základnej škole s materskou školou Želiarska 4 v mestskej časti Ťahanovce je vo finálnej fáze, práce sú hotové na približne 95 percent. Aktuálne robotníci pracujú v interiéri, dokončujú čiary na palubovke, drevený obklad na stenách, inštaláciu ochranných sietí, osádzajú hlavné basketbalové koše, deliaci záves, lavice či bránky. Na stredajšom kontrolnom dni o tom informovali zástupcovia zhotoviteľa, spoločnosti Betpres.

Stavba bude dokončená v predstihu

Výstavba školskej športovej haly začala 18. mája 2023 a podľa zmluvy má byť hotová do 18 mesiacov. Zhotoviteľovi sa podarí stavbu dokončiť skôr. „Stavbu by sme radi odovzdali do konca februára, to znamená s osemmesačným predstihom oproti zmluve o dielo. Zostáva dokončiť finálne úpravy a zariadenie haly, ako sú basketbalové koše, bránky a vybavenie pre tenis a volejbal. Čo sa týka zázemia a exteriéru sme už vo finále a pevne veríme, že stavba bude odovzdaná bez vád a nedorobkov do konca februára,“ zhodnotil aktuálny stav prác generálny riaditeľ a konateľ spoločnosti Betpres Roland Ďurko. 

Realizácii projektu pomohli externé zdroje

Spoločnosť Betpres uspela vo verejnom obstarávaní s ponukou 2 921 819 eur, ktorá bola o vyše 21 percent nižšia ako predpokladaná hodnota zákazky (3 547 144 eur). Po navýšení, ktoré spôsobili práce navyše, práce, ktoré neboli zahrnuté v projektovej dokumentácii a doplnenie športového vybavenia nad rámec zmluvy, je cena za dielo 3 170 061 eur.

Mesto dostalo na výstavbu haly dotáciu vo výške 1,2 milióna eur z výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) a zvyšnú sumu pokryje z bankového úveru.

„Táto hala je dôkazom, že v Košiciach vieme robiť pekné veci. Bude slúžiť nielen základnej škole, ale aj florbalistom, ktorým sme to sľúbili. Tým, že bude stavba hotová skôr, verím, že ju odovzdáme do užívania ešte pred letom. Veľká vďaka patrí stavebnej firme, kolegom z magistrátu a všetkým, ktorí sa na tom podieľali,“ povedal košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Nová hala poslúži nielen športovým klubom aj žiakom

Žiaci na Želiarskej sú jediní školáci v meste, ktorí nemajú v areáli školy vlastnú telocvičňu. Tú pôvodnú ešte v roku 2021 zbúrali kvôli jej nevyhovujúcemu technickému stavu. Na jej mieste teraz vyrástla nová multifunkčná hala, ktorá bude dopoludnia slúžiť žiakom počas hodín telesnej výchovy a po vyučovaní športovým klubom. Okrem športovej prípravy pre deti z tamojšej ZŠ s MŠ bude určená najmä na loptové hry a poslúži aj na tréningy a zápasy košických volejbalových, basketbalových, hádzanárskych, futsalových, bedmintonových a florbalových tímov, predovšetkým v mládežníckych kategóriách.

Nové športovisko bude slúžiť aj florbalovej komunite, ktorú má v Košiciach viac ako dvetisíc členov. Ďalší prírastok do športovej infraštruktúry v Košiciach preto víta aj prezident Slovenského zväzu florbalu Martin Kopejtko: „Ide o významný krok k zlepšeniu športovej infraštruktúry v našom meste, ktorá bude slúžiť všetkým Košičanom. Športová mládež získa kvalitné zázemie a bude môcť rozvíjať svoj talent. V mene florbalistov som rád, že v novej modernej hale budeme môcť trénovať a hrať zápasy, posúvať aj tento šport dopredu a dostávať ho do povedomia. Verím, že v priebehu krátkeho času v ňom budeme môcť privítať deti, športovú mládež aj fanúšikov na tribúnach.“

Školská športová hala má rozmery 24,4 x 56,44 metra a výšku 8,7 metra. Jej súčasťou sú šatne, sprchy a sociálne zariadenia, náraďovne, ošetrovňa, miestnosť pre trénerov a rozhodcov. Nechýba ani tribúna pre 100 divákov. V okolí haly pribudli nové prístupové komunikácie, parkovacie miesta, osvetlenie a oplotenie.