Prejsť na obsah

Výtvarná súťaž na pamätnú tabuľu na hrade Diosgyör

Už v pondelok 15. marca je uzávierka výtvarnej súťaže na pamätnú tabuľu, ktorá bude umiestnená na hrade Diosgyör neďaleko mesta Miškovec v Maďarskej republike. Táto tabuľa bude po dohode predstaviteľov oboch miest primátora Košíc Františka Knapíka a primátora partnerského mesta Miškovec Sándora Káliho pripomínať historický medzník, ktorým mesto Košice získalo právo používať vlastný erb.

Výtvarná súťaž
Predmetom výtvarnej súťaže je návrh sochárskeho diela – pamätnej tabule udelenia erbu mestu Košice v roku 1369 a jeho osadenie na hrade Diósgyör v Maďarsku. Podrobné vymedzenie predmetu zákazky, vrátane vypracovaných technických špecifikácií, tvorí súčasť súťažných podmienok, ktoré sú uvedené na tejto webovej adrese: http://www.kosice.sk/article.php?id=7100

Návrhy je potrebné doručiť na Magistrát mesta Košice do 12.00 hod. v pondelok 15. marca 2010.

Udalosť európskeho významu
Za jeden z najvýznamnejších okamihov v histórii Košíc je považovaný 7. máj 1369, keď vtedajší panovník Ľudovít Veľký udelil mestu Košice erbovou listinou právo používať vlastný erb. Táto listina je najstarším dochovaným dokumentom o udelení erbového práva mestu panovníkom v Európe. Udalosť sa odohrala na hrade Diosgyör neďaleko mesta Miškovec v Maďarsku. Pri príležitosti výročia tejto udalosti oslavuje mesto Košice každoročne Deň mesta Košice.

Podpísali deklaráciu o pamätnej tabuli
Vlani sa v Zasadacej sieni Mestskej rady konal 7. mája slávnostný podpis deklarácie miest Miškovec a Košice. Deklaráciu, v ktorej sa hovorí o spoločnom zámere umiestniť pamätnú tabuľu v objekte hradu v maďarskom Diosgyöri, podpísali primátori oboch miest. „Zámer spoločného konania je motivovaný tým, že tento historický dokument má európsky význam. Podľa nášho názoru je získanie erbovej listiny obdivuhodným výsledkom snahy vtedajších predstaviteľov nášho mesta. Škoda, že okrem postavy kráľa Ľudovíta Veľkého nepoznáme mená ostatných účinkujúcich, najmä je škoda, že sa nedochovali podrobnosti o tom, kto konkrétne tvoril delegáciu za mesto Košice," povedal vo svojom príhovore primátor Košíc František Knapík. „Skutočnosť, že Košičania dosiahli, aby im kráľ Ľudovít Veľký udelil erbovú listinu, je dôkazom dvoch vecí. Jednak sa tým potvrdzuje, že mesto Košice malo v tom čase veľmi silnú a pevnú pozíciu. Na druhej strane sa dá usudzovať, že ak sa Košičania chceli domôcť svojich práv, neváhali ísť až k samotnému kráľovi. Som veľmi rád, že práve v Košiciach sa aj dnes odohrávajú také podujatia, ktoré zbližujú naše mestá a tým aj naše národy," komentoval podpis deklarácie primátor partnerského mesta Miškovec Sándor Káli.