Prejsť na obsah

Workshop - využitie dažďovej vody v meste

Košice, kandidát na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 zakomponoval do svojho projektu aj ekologický rozmer vody a jej využitia. Dažďová voda je stredobodom pozornosti dvojdňového medzinárodného workshopu od 25. do 26. júna v Kasárňach Kulturparku (KK) na Kukučínovej ulici v Košiciach. Ak sa chcete o tejto téme dozvedieť viac, pozývame vás na krátky brífing s účastníkmi workshopu 26. júna o 12:00 hod. v priestoroch KK.

Workshop je koncipovaný ako dvojdňové stretnutie zahraničných a domácich expertov, pracujúcich v oblasti environmentalistiky, urbanizmu a architektúry, ktoré vyústi do prípravy podkladov pre konkrétne aplikácie v investičných projektoch kandidatúry Košíc na titul EHMK 2013. Ide o projekty SPOTS - kultúrne body okraja, MODRÝ PARK a KASÁRNE KULTURPARK.

„Účastníci workshopu budú spoločne hľadať najvhodnejšie riešenia implementácie ekologizujúcich systémov v týchto lokalitách, vychádzajúc pri tom z koncepcie Košického protokolu pre vodu v 21. storočí, schváleného mestským zastupiteľstvom v roku 2005. Tento dokument definuje rámce dobrého spravovania vôd tak, aby dažďová voda nebola splachovaná do kanalizácie, čím by naďalej zvyšovala riziká vzniku povodní, ale aby zlepšovala podmienky pre zdravý štýl života priamo v mestách. Inovatívna koncepcia, si kladie za cieľ pripraviť konkrétne implementácie novej kultúry o vode do mestského urbánneho prostredia, aby sa myšlienka košického protokolu v krátkodobom časovom horizonte využila v reálnom živote miest a ich rozvoji. Medzinárodný workshop bude súčasťou týchto procesov a zároveň podporou environmentálneho piliera Košickej kandidatúry," uviedol spoluautor koncepcie environmentálneho piliera projektu Košice EHMK 2013 Peter Beňo.

Účastníci workshopu si 25. júna od 16:00 do 20:00 hod. prezrú Kasárne Kulturpark, navštívia pilotný projekt aplikácie Košického protokolu pre vodu na sídlisku KVP, zhliadnu priestor pre kultúrne aktivity vo výmenníku tepla na Triede SNP a zavítajú na miesto budúceho Modrého parku v lokalite Anička. Nasledujúci deň bude venovaný brainstormingu a konkretizácii podkladov pre implementáciu v spomínaných investičných projektoch.

Témy workshopu:

Manažment dažďových vôd

Aplikácie v urbánnom prostredí

Koncepcia Modrého parku

Zdroj: Z. Lehotská, EHMK 2013