Prejsť na obsah

Za letné terasy sa v Košiciach nebude platiť, dotácie na mládežnícky šport zostanú v pôvodnej výške

Prevádzkovatelia letných terás v celých Košiciach by mali mať v tomto roku odpustené poplatky za zaujatie verejného priestranstva. Rozhodlo sa o tom na dnešnom Finančnom krízovom štábe mesta Košice. Do platnosti vstúpi tento návrh v prípade schválenia zmeny príslušného Všeobecno-záväzného nariadenia poslancami mestského zastupiteľstva na jeho najbližšom rokovaní 28. mája 2020.

„Pripravovaná zmena vo VZN sa bude týkať poplatku za zabratie verejného priestranstva pre letné terasy, či už na Hlavnej ulici alebo aj v ďalších častiach nášho mesta. Našou snahou je, aby ich majitelia alebo prevádzkovatelia boli od nich v tomto roku oslobodení. Nulovými poplatkami chceme reštauráciám, kaviarňam alebo barom pomôcť, aby sa čo najskôr zotavili z problémov, ktoré im spôsobila súčasná kríza. Takisto nám ide o to, aby sa najmä Košičania a turisti čo najrýchlejšie vrátili do centra,“ uviedol na štvrtkovom brífingu pred Historickou radnicou na Hlavnej ulici primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Prevádzkovatelia chceli radšej nižšie poplatky, mesto na nich ročne vybralo 250 000 eur

Ten spolu so svojim námestníkom Marcelom Gibódom, ktorý je zároveň predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Visit Košice, uplynulé týždne rokoval s viacerými podnikateľmi z tejto oblasti.

„Pýtal som sa ich na názor a väčšina z nich mi povedala, že ak si majú vybrať medzi nižšími poplatkami alebo nejakými úľavami z podmienok v 25 rokov platnom Genereli, sú za prvú možnosť. Na to sme pri našom rozhodovaní takisto prihliadali,“ hovorí Polaček.

Ročný príjem z poplatkov za letné terasy predstavuje zhruba 200 000 eur. Odpustenie poplatkov v prípade ich schválenia bude možné len pri splnením všetkých podmienok. Žiadateľ bude musieť mať takisto vyrovnané všetky finančné pozdĺžnosti voči mestu.

„S heslom pravidlá platia pre všetkých som kandidoval za primátora Košíc. Ak by sme mali robiť výnimky z pravidiel bez toho aby boli na papieri a schválené alebo prehliadali by ich porušenia, nebolo by to správne. Určite si to ale v najbližších týždňoch spolu sadnene za rokovací stôl a budeme hľadať možnosti týkajúce sa prevádzkovania terás, ktoré budú v súlade s platnými pravidlami,“ tvrdí primátor.

V košickej MHD pribudnú ďalšie spoje, bezplatné parkovanie zatiaľ zostáva

Polaček informoval aj o ďalšom rozhodnutí Finančného krízového štábu, na základe ktorého bude MHD v meste v súvislosti s uvoľňovaním opatrení od pondelka do štvrtka postupne prechádzať zo súčasnej prevádzky ako počas víkendu na „hustejší“ prázdninový režim. To bude znamenať najmä väčší počet spojov počas rannej a popoludňajšej špičky. Od budúceho týždňa pribudne celkovo 25 vypravených autobusov, čo ocenia Košičania, ktorí budú chodiť v tom čase do a z práce. 

V platnosti naďalej zostáva aj bezplatné parkovanie. Primátor to zdôvodnil tým, že najmä v Starom meste žijú mnohí seniori, ktorí potrebujú pomoc. Mesto chce týmto opatrením aj naďalej umožniť dostupnosť pomoci aj pre ich príbuzných, ktorí využívajú vlastné automobily. Návrat plateného parkovania by mal záležitosťou nasledujúcich týždňov.     

Dobrou správou pre 6800 detí a mládežníkov pôsobiacich v košických športových kluboch je aj to, že tohtoročné dotácie na ich činnosť v celkovej sume 1,1 milióna eur sa nebudú krátiť. Taký bol výsledok dvojhodinového stredajšieho stretnutia so zástupcami športových klubov v meste. Ich predstavitelia argumentovali, že ak im mesto neposkytne schválené dotácie, budú na kolenách a niektoré aj môžu skončiť, na čo najviac doplatia športujúce deti. Prvú časť dotácií by mali kluby dostať ešte do leta. 

Primátor Polaček: Mesto úspešne zvládlo najhoršiu fázu koronakízy

Košický primátor dnes spolu s ďalšími členmi vedenia mesta, riaditeľkou Strediska sociálnej pomoci mesta Košice Zdenkou Slovíkovou, predsedom Rady starostov Jánom Nigutom a starostom Lunika IX Marcel Šanom (SRK) hovoril aj o tom ako úspešne mesto najmä vďaka zodpovednosti svojich obyvateľov zvládlo najťažšie obdobie koronakrízy a aké kľúčové opatrenia doteraz prijalo.

Vyzdvihol, že aj vďaka promptne prijatým opatreniam Krízového štábu mesta Košice nenastal v Košiciach ani jeden prípad úmrtia na nový koronavírus a nenakazil sa ním ani jeden zo zamestnancov alebo 185 klientov SSmK na Garbiarskej ulici. Celkovo je v štvrťmiliónovej metropole východu 24 potvrdených prípadov, z čoho 17 nakazených aj v Košiciach žije.  

Zdôraznil, že mesto zabezpečovalo stravu aj pre ľudí, ktorí v Košiciach pracujú v prvej línii, ale aj pre ľudí so sociálne znevýhodneného prostredia. Pochválil aj starostu Lunika IX a príslušníkov Mestskej polície ako zvládli preventívne opatrenia v boji s koronavírusom na tomto sídlisku, pri ktorom v štatistikách na počty infikovaných stále svieti číslo nula.

Spomenul aj to, že mesto v rámci preventívnych opatrení pristúpilo k dezinfekcii zastávok a prostriedkov MHD, smetných košov, lavičiek a ulíc. Občania podľa neho ocenili aj možnosť predĺženia platnosti časových cestovných lístkov o 60 dní, parkovanie zadarmo, balíčky mesta pre seniorov vrátane dvoch rúšok.

Veľkou pomocou pre seniorov s dôchodkom do 450 eur je možnosť až do 30. júna 2020 dostať každý deň príspevok vo výške 1 euro na preplatenie nákladov na stravu a ďalšie 1 euro za jej donášku.

Teší ho aj úspech Call centra mesta, ktoré mesto zriadilo hneď na začiatku koronakrízy a stalo sa inšpiráciou pre mnohé samosprávy na Slovensku. V súčasnosti jeho operátori odpovedajú každý deň na zhruba 500 telefonických a e-mailových podnetov.

Pripomenuli si aj dnešný Deň mesta Košice

Siedmy máj je tradične aj dňom mesta Košice. Z bezpečnostných dôvodov sa síce v týchto dňoch nekonali tradičné oslavy a aj slávnostné oceňovanie osobností mesta sa museli presunúť na jeseň. Vedenia mesta si spolu s poslancami a okoloidúcimi Košičanmi pripomenulo túto významnú udalosť slávnostným vztýčením mestskej vlajky pred Historickou radnicou.

Košičania si zároveň popoludní mohli pri hrajúcej fontáne vypočuť koncert sláčikového orchestra Musica Iuvenalis. Slávnostnú atmosféru týchto dní umocní aj pohľad na Dóm svätej Alžbety, ktorý bude vo večerných hodinách osvetlený vo farbách mesta.