Prejsť na obsah

Začala pracovať komisia na prípravu zmeny zákona o Meste Košice

Primátor Zdenko Trebuľa dnes odovzdal menovacie dekréty členom komisie na prípravu zmeny zákona o meste Košice. Za predsedu 22-člennej komisie vymenoval námestníka Eugena Čuňa. Medzi členmi sú starostovia veľkých, sídliskových i tzv. dedinských mestských častí, odborníci z Ústavného súdu SR, Technickej univerzity Košice a Univerzity P. J. Šafárika a odborní pracovníci magistrátu.

Primátor zámerne nehovoril na prvom stretnutí komisie o svojej predstave zákona. "Nerád by som ovplyvnil prácu komisie," zdôraznil. "Zmena zákona by mala byť pripravená tak, aby nebola ovplyvnená akýmkoľvek tlakom. Ten sa dá očakávať, ale komisia by mu mala odolať, lebo jej členmi sú odborníci. Dúfam, že budú nad vecou a nedajú sa ovplyvniť inými ako pragmatickými cieľmi a tým najdôležitejším - dobrým fungovaním mesta. Veľmi ma potešilo, že pozvanie do pracovnej komisie prijali zástupcovia košických univerzít. Zloženie komisie je aj vďaka nim širokospektrálne, pretože si to vyžaduje široký záber samotného zákona."

Informácie o práci komisie i výstupy z jednotlivých zasadnutí budú dostávať starostovia i tunajší poslanci NR SR. Očakáva sa, že v priebehu prípravy sa zapoja aj ďalší odborníci, ktorí prispejú svojimi pripomienkami k dobrému výsledku. Pracovní komisia by mala dať odpoveď na otázky, ktoré sa týkajú nielen počtu poslancov, mestských častí, ale hlavne vzťahov medzi mestom a jeho časťami. Jednou z tém, ktorou sa bude komisia zaoberať je aj to, či Košice vôbec potrebujú vlastný zákon.

V prípade zmeny zákona o Košiciach nejde o prvú iniciatívu. Naposledy sa dostala novela do druhého čítania na poslednom zasadnutí Národnej rady SR v predchádzajúcom volebnom období. Medzi čiastkovými zmenami vtedy bolo napríklad zníženie počtu poslancov mestského zastupiteľstva či zriadenie komory starostov a komory poslancov. K súčasnej nutnosti zmeny legislatívy výraznou mierou prispela fiškálna decentralizácia, ktorá zmenila majetkové a daňové pomery v meste. Do iného fungovania tlačí mesto predovšetkým ekonomika.