Prejsť na obsah

Začali sa oslavy Dňa mesta Košice

Jubilejný 15. ročník osláv Dňa mesta Košice odštartovali dnes v dopoludňajších hodinách otvorením podujatia s názvom "5 rokov siahame ku hviezdam", ktoré bolo venované 5. výročiu vstupu SR do Európskej únie. Organizátori - Zastúpenie Európskej komisie a Informačná kancelária Európskeho parlamentu a Informačné centrum Europe Direct Košice si dali za cieľ zvýšiť povedomie našich občanov o EÚ a jej inštitúciách a o blížiacich sa voľbách do Európskeho pralamentu. Pre tento účel bol na Hlavnej ulici v tento deň zriadený multimediálny informačný stan Europe Direct, v ktorom mohli záujemcovia získať informácie, publikácie a propagačné materiály o EÚ. Podujatie sa konalo pod záštitou primátora mesta Františka Knapíka. „Dovoľte mi poďakovať sa organizátorom podujatia za pripravenie osláv pri príležitosti piateho výročia vstupu Slovenska a teda aj nás Košičanov do Európskej únie. Aj keď toto mnohokultúrne a mnohoetnické mesto, ak sa pozriem na farbu našej košickej vlajky, ktorá má v sebe modrú farbu, bolo súčasťou EÚ dávno pred naším oficiálnym vstupom do tohto zoskupenia. Som rád, že práve prostredníctvom podujatia, ktoré zároveň otvára oslavy Dňa mesta Košice, sa môžu všetci Košičana dozvedieť viac o možnostiach EÚ, či už v oblasti voľného pohybu, pracovných ponúk, študijných pobytov, ale najmä, že si môžu viac ako inokedy uvedomiť, na akých princípoch EÚ stojí. Verím, že solidarita, humánnosť a sloboda budú i naďalej nosnými piliermi EÚ," povedal primátor Košíc počas slávnostného otvorenia osláv 5. výročia vstupu.

Otvorenie multimediálneho Choiceboxu
Súčasťou podujatia bolo aj odhalenie multimediálneho Choiceboxu, prostredníctvom ktorého budú môcť občania a návštevníci Košíc počas celého mesiaca vyjadriť svoj názor, či želanie týkajúce sa Európy. Nahrávky odkazov a názorov voličov z Choice Boxu, ktorý je umiestnený na Hlavnej ulici v Košiciach, budú odvysielané aj na veľkoplošných obrazovkách umiestnených v Bruseli, prostredníctvom EuroparlTV a You Tube. Ich odkazy si po spracovaní pozrú aj poslanci európskeho parlamentu. Takéto multimediálne boxy, ktoré boli inštalované aj v iných mestách EÚ sú jedným z mnohých prvkov informačnej kampane zameranej na zvýšenie povedomia o voľbách do Európskeho parlamentu. Tie sa na Slovensku budú konať 6. júna. Košice sú pritom jediným slovenským mestom, v ktorom bol zriadený multimediálny Choicebox. Ako prvý Slovák svoj odkaz v ňom zanechal primátor mesta Košice František Knapík: „Košice pozdravujú Európsku úniu a želajú si bezpečnú, slobodnú a humánnu Európu."

Okrem nahrávania odkazov, ktoré potrvá ešte mesiac si stovky žiakov a študentov mohlo prostredníctvom animačno-kultúrných súťaží zmerať sily vo vedomostných kvízoch a iných súťažiach o EÚ. Pre deti bol pripravený zábavný program, ako napríklad lezecká stena, nafukovací hrad, balónové postavičky a cukrová vata. Na hlavnom pódiu prebiehajú celý deň vystúpenia umeleckých škôl a amatérskych skupín zorganizované v spolupráci s mestom Košice a VÚC. Podujatie vyvrcholí koncertom populárnej hudby, na ktorom vystúpi Katka Knechtová a skupiny Hrdza, Stereo a HEX. Vo večerných hodinách sa Košičanom prihovorí aj slovenský komisár EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež Ján Figeľ a poslanci Európskeho parlamentu.

Nová cyklotrasa
V rámci dopoludňajšieho programu bola v lesoparku Furča na začiatku promenádneho chodníka slávnostne uvedená do užívania nová Cyklotrasa Krásna - Ťahanovce. Ide o stredne náročnú 22, 4 km dlhú cyklotrasu vedúcu z Košíc - Krásnej (kostol) do Ťahanoviec (železničné priecestie). Mestské lesy a. s. ju zriadili pre priaznivcov horskej cyklistiky.

Filatelisticko – filokartistická výstava
Úvodný deň osláv Dňa mesta Košice pokračoval v poobedňajších hodinách otvorením vernisáže Filatelisticko – filokartistickej výstavy. Je to už 10. ročník mestskej výstavy, na ktorej domáci i zahraniční zberatelia prezentujú svoje vzácne poštovo - historické dokumenty a historické dobové pohľadnice. Výstava v Slovenskom technickom múzeu potrvá do 9. mája.

Trh tradičných remesiel
Záujem o výrobky, ktoré sa predávali kedysi na tradicných trhoch rastie z roka na rok. Na tohtoročnom Trhu tradičných remesiel si ich môžete zakúpiť na Hlavnej ulici pred archeologickým komplexom u takmer 70 remeselníkov, z okolia Košíc, ale aj iných lokalít z celého Slovenska. Svoje výrobky a umenie prídu prezentovať aj remeselníci zo zahraničia. Dolná brána ožije nezvyčajným ruchom v duchu dávnych tradícií aj počas ďalších 6 dní, Trh tradičných remesiel potrvá do 7. mája.

Stavanie májov
V podvečer sa v rámci prvého dňa osláv Dňa mesta Košice uskutočnil už piaty ročník ďalšieho tradičného podujatia „Stavanie májov", ktoré zorganizovalo mesto Košice v spolupráci so spoločnosťou Kultobin. Aj toto podujatie pripomenulo Košičanom ľudové tradície a zvyky. Za prítomností asi tristo priaznivcov folklóru sa podujatie začalo sprievodom cez pešiu zónu k Dolnej bráne, kde dievčatá z folklórnych súborov vyzdobili brezy farebnými stužkami a chlapci vykonali akt stavania májov. Po ňom nasledoval pestrý hudobno-tanečný program košických folklórnych kolektívov: Čarnička, Hanička, Železiarik, Želiezko, Čarnica, Borievka, Hornád, Jahodná, Železiar a umelecký a kolektív Irish Dance Academy

Košická Hudobná jar
Už 54. ročník medzinárodného festivalu Košická hudobná jar (KHJ), ktorý patrí k najstarším hudobným festivalom tohto druhu na Slovensku, sa začne dnes o 19.00 hod. v Dome umenia svetovou premiérou, slávnostnej predohry - Ad Libitum pre symfonický orchester z pera košického skladateľa Norberta Bodnára. Otvárací koncert reflektuje 200. výročie úmrtia Josepha Haydna a 200. výročie narodenia Felixa Mendelssohna Bartholdyho (Symfónia č. 3 a mol). Haydnovo výročie si organizátor podujatia Štátna filharmónia Košice pripomenieme uvedením jeho Violončelového koncertu C dur v interpretácii Michaely Fukačovej, ktorá patrí v hre na violončelo k medzinárodnej elite. Okrem tejto skladby si môžu milovníci klasickej hudby vychutnať aj „Klid lesa" pre violončelo a orchester od Antonína Dvořáka a dielo Symfónia č. 3 a mol „Škótska" od Felixa Mendelssohn-Bartholdyho v podaní Štátnej filharmónie Košice. Dirigentom koncertu bude Leoš Svárovský - v súčasnosti jeden
z najúspešnejších českých dirigentov, ktorý pravidelne spolupracuje s poprednými európskymi orchestrami. Košická hudobná jar vyvrcholí 28. mája záverečným koncertom, na ktorom ŠFK uvedie Verdiho Requiem pod taktovkou Zbyňka Müllera. Sólistami koncertu budú Adriana Kohútová - soprán, Jolana Fogašová - mezzosoprán, Tomáš Černý - tenor, Zdeněk Plech - bas a Maďarský filharmonický zbor.