Prejsť na obsah

Začalo sa verejné obstarávanie na dostavbu Košickej futbalovej arény

Úrad pre verejné obstarávanie zverejnil informácie o spustení verejného obstarávania na dostavbu Košickej futbalovej arény (KFA). Kompletná dostavba sa rozdelí na tri časti. V tejto prvej sa v predpokladanej hodnote 5,7 milióna eur bez DPH bude hľadať dodávateľ stavebných prác na výstavbu železobetónovej a oceľovej konštrukcie a ďalšie s tým súvisiace práce. Cieľom dostavby je dokončenie tribún za bránkami a po rohoch štadióna tak, aby spolu s oboma už hotovými tribúnami mohli tvoriť súvislý celok.

Ďalšou časťou bude verejné obstarávanie pre koncové zariadenia infraštruktúry štadióna ako sú napr. zobrazovacie LED panely, turnikety a kamery. Tretia časť sa bude týkať dodania sedadiel na štadión. Dostavbou sa kapacita KFA zvýši zo súčasných 5836 na 12 658 divákov. Verejné obstarávanie na obe zvyšné časti budú vyhlásené v nasledujúcich mesiacoch. Súhrnná odhadovaná suma za dostavbu KFA je vo výške 6,6 milióna eur bez DPH.

Gibóda očakáva, že vysúťažená cena bude nižšia ako odhady

Košický viceprimátor a predseda predstavenstva KFA a.s. Marcel Gibóda (nezávislý) očakáva, že odhadovanú cenu sa im podarí procesom transparentného verejného obstarávania znížiť.

„Podnikli sme kroky, aby sa do verejného obstarávania mohlo zapojiť čo najviac spoločností, ktoré sa špecializujú na nami požadované druhy činností. Sledujeme postupnú stabilizáciu na trhu surovín a stavebných materiálov a očakávame ich pokles. Aj z toho ako priaznivo nedávno dopadlo verejné obstarávanie na Národné tréningové centrum v Košiciach, kde sme dokázali ušetriť až vyše 16 percent odhadovaných nákladov verím, že aj pri KFA by mohla byť súhrnná vysúťažená suma nižšia ako je predpokladaných 6,6 milióna eur,“ skonštatoval. 

Záujemcovia o účasť majú čas prihlásiť sa so svojimi ponukami do 30. augusta 2022. Výstavba má v zmysle predložených podmienok trvať 11 mesiacov od podpisu zmluvy s víťazným uchádzačom. Samotná železobetónová konštrukcia tribún v rohoch a za bránkami musí byť hotová do 7 mesiacov a oceľová konštrukcia strechy do 9 mesiacov.

KFA už zažila víťazstvo so Žilinou i Prešovom a prehru s Trnavou

S oficiálnym fungovaním KFA sa po výstavbe jej I. etapy začalo vo februári tohto roka, 7. mája na deň mesta Košice sa uskutočnilo aj jej slávnostné otvorenie. Za ten čas aréna, ktorá má certifikát UEFA pre štadióny III. kategórie, hostila viaceré zápasy druholigového FC Košice vrátane ich nešťastného vypadnutia v štvrťfinále Slovenského pohára s jeho neskorším víťazom Spartakom Trnava, úspešné nedávne úspešné derby s Prešovom alebo víťazný šláger 1. ligy staršieho dorastu so Žilinou. Na štadióne sa v súčasnosti môžu hrať zápasy najvyššej slovenskej súťaže, pričom intenzitou osvetlenia a vybudovaného zázemia už aréna spĺňa aj viaceré požiadavky pre štadión IV. kategórie UEFA. 

Aj počas dostavby bude KFA ďalej fungovať a len s minimálnymi bezpečnostnými obmedzeniami. Budúcoročné zápasy FC Košice sa v nej uskutočnia aj za prítomnosti divákov na oboch doposiaľ postavených tribúnach. Predpokladaný termín úplného dokončenia KFA je koniec roka 2023. Snahou mesta a KFA je aby už v roku 2024 mohla KFA získať certifikát UEFA IV. kategórie a metropola východu tak mohla privítať aj našu seniorskú reprezentáciu v niektorom z jej medzištátnych zápasov. O ďalší rok neskôr sa s KFA počíta ako s jedným z dejísk majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov, ktoré bude hostiť Slovensko.

Primátor: Košice si zaslúžia mať plnohodnotný štadión 

„Aj úžasná atmosféra na sobotňajšom víťaznom zápase s Prešovom nám potvrdila, že Košičania si zaslúžia mať plnohodnotný štadión, kde budú môcť naživo uvidieť všetky svoje futbalové idoly, ale aj najtalentovanejších mládežníkov v Európe. Začiatok verejného obstarávania na dostavbu KFA je výbornou správou pre všetkých tých, ktorí chcú už onedlho zažiť Škriniara, Dúbravku a Dudu v Košiciach a veľkou motiváciou pre hráčov FC, aby postúpili do najvyššej súťaže. Nebude nič krajšie ako keď vyše 12 000 divákov bude oslavovať víťazstvo nad Slovanom,“ skonštatoval košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Výstavbu 1. etapy KFA a niektoré prípravné práce potrebné pre jej dokončenie v celkovej výške 16,1 milióna eur bez DPH uskutočnilo v rokoch 2018-2021  konzorcium AVA-stav Galanta a OHL ŽS Slovakia Bratislava. Vedenia KFA a.s. chcelo, aby toto konzorcium v dostavbe mohlo podľa zmluvy z roku 2018 aj naďalej pokračovať. Na základe predchádzajúcich vzájomných rokovaní a zmluvnej dohody malo konzorcium garantovať KFA a.s., že v prípade podpísania dodatku k zmluve do 20. decembra 2021, by futbalový štadión dokončilo ešte v roku 2022 za celkovo 4,6 milióna eur bez DPH.

Pôvodný zhotoviteľ chcel navýšiť cenu o 61 percent 

Táto suma už bola oproti pôvodne vysúťaženej navýšená o 1 milión euro bez DPH. Ani takto dohodnutá suma dostavby však nebola dodržaná a konzorcium požadovalo jej ďalšie navýšenie o 1,14 milióna eur bez DPH tesne pred podpisom dodatku k zmluve 20. decembra 2021. Na takúto zmenu a opätovné navýšenie ceny o 61 percent oproti tej pôvodnej však vedenie mesta a KFA a.s. nemohlo pristúpiť, nakoľko ho považovalo za bezdôvodné. Dohodnutá cena dostavby vo výške 4,6 milióna bola v procese pridelenia štátnej dotácie posúdená aj Útvarom hodnoty za peniaze pri Ministerstve financií. 

Z tohto dôvodu sa v závere minulého roka rozhodla KFA a.s. nereflektovať na takúto cenu a namiesto toho začalo pripravovať podklady pre verejné obstarávanie na nového zhotoviteľa dostavby. To malo byť pôvodne vyhlásené koncom prvého polroka 2022. Šéf jej Predstavenstva Marcel Gibóda vysvetľuje niekoľkotýždňové zdržanie viacerými okolnosťami, ktoré nedokázali ovplyvniť.

M. Gibóda: Fanúšikovské "kotly" v dokončenej KFA budú za oboma bránkami

„Došlo k úprave pôvodnej projektovej dokumentácie. Museli sme v projektoch oddeliť aj už hotové časti od plánovaných prác, z dôvodu, že niektoré časti už boli vybudované v I. etape výstavby KFA. Zapracovali sme do nej aj niektoré úpravy, ktoré vychádzajú z našich skúseností počas už takmer polročnej prevádzky KFA. Išlo napríklad o úpravy nájazdových rámp na plochu, či príprave nového bodu na napojenie TV prenosových vozov. Po dokončení štadióna dôjde k presunu zóny pre fanúšikov FC Košice a hosťujúceho klubu. Fanúšikovské tábory tak budú mať v zmysle bezpečnostných štandardov a protipožiarnych predpisov svoj "kotol" oproti sebe za oboma bránkami,“ dopĺňa. 

Dotáciu na dostavbu štadióna vo výške 4 milióny eur, ktorú v decembri minulého roka na návrh Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu schválila Vláda SR, bude možné využiť do konca roka 2023. Zmluva s ministerstvom školstva na čerpanie tejto sumy bude podpísaná po začatí verejného obstarávania a financie budú poskytnuté KFA a.s. po podpise zmluvy so zhotoviteľom dostavby KFA. Zvyšné finančné zdroje bude mesto hľadať vo svojom rozpočte.