Prejsť na obsah

Záchranné práce po zosuvoch pôdy a komunikácií vo Vyšnom Opátskom a Košickej Novej Vsi stáli vyše 300 000 eur

Od marca 2019 až do konca minulého týždňa bola kvôli zosuvom pôdy a zosuvom cestných komunikácií vyhlásená mimoriadna situácia v lokalite Včelárska paseka na území mestskej časti Vyšné Opátske a na Konopiskách v Košickej Novej Vsi. Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) v piatok 10. júla na rokovaní Krízového štábu mesta túto mimoriadnu situáciu odvolal, keďže boli splnené všetky úlohy z plánovaných záchranných prác.

Dnes primátor spolu so zástupcami Krízového štábu mesta Košice a predstaviteľmi príslušných mestských častí absolvoval kontrolný deň v oboch lokalitách, v ktorých ešte nedávno ich obyvateľom hrozilo nebezpečenstvo ohrozenia života, zdravia a veľkých škôd na majetku.

Obyvatelia Včelárskej paseky sa už nemusia báť stavu vozovky

To už je podľa Polačeka našťastie minulosťou. Mesto si ešte v minulom roku dalo vypracovať inžiniersko-geologické posudky za 6415 eur. Na ich základe sa v lete 2019 spracovala projektová dokumentácia v celkovej sume 9 769 eur. Tieto finančné prostriedky v celkovej výške 16 184 eur už mestu Košice boli refundované  z rozpočtovej kapitoly štátneho rozpočtu. Následne sa začalo s realizáciou záchranných prác.

„Na zosuvy pôdy a následne zosuvy komunikácií doplácali obyvatelia zhoršenou dopravnou dostupnosťou. Dostávali sme aj upozornenia od predstaviteľov záchranných zložiek, že ich vozidlá sa tam majú problém dostať a sú ohrozené životy ľudí, ktorí sa tam nachádzajú. My sme to nebrali na ľahkú váhu a som rád, že v oboch lokalitách môžu už teraz ľudia viesť normálny život bez obáv o svoju bezpečnosť,“ uviedol počas kontrolného dňa primátor.

V záhradkárskej osade Konopiská v Košickej Novej Vsi miestny potok až donedávna podmýval cestnú komunikáciu vedúcu k obytným chatám. Autá tam museli jazdiť po náhradnej komunikácii, čo spôsobovalo problémy najmä záchranným zložkám, ktoré sa nemali kde otočiť a zároveň hrozil zosuv pôdy.

Do lokalít budú mať prístup veľkorozmerné vozidlá aj záchranné zložky

Primátor po vyhlásení mimoriadnej situácie nariadil starostovi Košickej Novej Vsi uzatvoriť poškodenú komunikáciu pre motorové vozidlá a zabezpečiť osadenie informačnej tabule s textom „Vstup na vlastné nebezpečenstvo“. Po odstránení havarijného stavu však už obyvatelia a záhradkári nebudú mať problém s prístupom. Celkové výdavky na záchranné práce, ktoré sa realizovali od novembra 2019 do apríla 2020, predstavovali sumu 92 005 eur. Mesto podľa platnej legislatívy požiadalo o refundáciu vynaložených nákladov na záchranné práce.

Aj na Včelárskej paseke vo Vyšnom Opátskom sa od apríla až do júna 2020 v náklade 194 021 eur vykonali záchranné práce. Išlo o úpravu terénu kvôli zabráneniu zosuvu pôdy a následne deštrukcii jedinej komunikácie na území, cez ktoré sa zabezpečuje príjazd záchranných zložiek. Po vyhlásení mimoriadnej situácie sa do lokality nad poškodenou cestou nedostali veľkorozmerné vozidlá, ktoré vyvážali komunálny odpad a nebol tam dovolený vjazd vozidlám nad 3,5 tony.

Súčasťou záchranných prác bola oprava konštrukcie vozovky, stabilizácia zosúvajúcej časti komunikácie opornou konštrukciou mikropilotovej steny vo výške desať metrov a preložky oplotenia. Mesto v súčasnosti finalizuje podklady na to, aby si mohlo podať žiadosť o refundáciu vynaložených nákladov na záchranné práce.