Prejsť na obsah

Začiatkom leta sa otvoria nové športoviská na ZŠ Janigova a v Parku mládeže

Košická Steel aréna nie je už len miestom, kde sa dajú oslavovať víťazstvá alebo majstrovský titul s hokejistami HC Košice. Mesto Košice prišlo s nápadom, ako by sa toto známe športovisko mohlo využívať aj v "mimohokejových" mesiacoch. Blízka Tréningová hala Steel arény sa tak môže pochváliť nevšedným unikátom. Ako jediná na Slovensku sa dá využívať na športové účely aj počas viacerých jarných a letných mesiacov, keď v nej nie je ľad.

Vďaka investícii mesta do nového športového povrchu Stilmat palubovky za takmer 48 000 eur tak vzniklo multifunkčné kryté športovisko so všetkým potrebným zázemím pre inline korčuľovanie, inline hokej, hokejbal, florbal, bedminton alebo futsal. Hala sa dá zároveň rozdeliť na polovicu alebo na tretiny, aby si v nej mohlo zašportovať aj viacero klubov alebo amatérskych partií, ktoré si ju môžu prenajať. Mesto zároveň v spolupráci s vedením Steel arény pripravuje aj koncept letných športových aktivít, ktoré sa v tomto stánku budú konať.

Tréneri v škole sa venuje 2340 deťom na košických ZŠ

„Tréningová hala Steel arény nebola doteraz po ukončení sezóny nikdy využívaná. Rozmýšľali sme ako to zmeniť. Vynovili sme priestor a položili univerzálnu športovú plochu, ktorú môžu športovci využívať na rôzne športy. Košice vďaka tomu získali novú prekrytú halu na letnú sezónu, kde budú môcť kluby a verejnosť v meste radi trénovať a športovať,“ povedal košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Nová palubovka v Tréningovej hale zažila svoju premiéru v pondelok, keď sa tam uskutočnil Metodický deň zameraný na teoretickú a praktickú prípravu učiteľov 1. stupňa ZŠ pod vedením profesionálnych trénerov v rámci programu "Tréneri v škole". Jeho hlavným cieľom je zvýšiť pohybovú aktivitu detí a ich radosť z pohybu počas hodín telesnej výchovy. Špeciálne školení tréneri pôsobia v 18 z 34 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Do telesnej výchovy pod ich taktovkou sa pravidelne zapája 2340 detí v 110 triedach.

Okrem spomínanej investície v Tréningovej hale Steel arény Mesto Košice aj v týchto dňoch realizuje viaceré investície do rozšírenia a skvalitnenia siete športovísk. V piatok sa uskutoční slávnostné otvorenie zmodernizovanej Športovej haly Stará Jazdiareň. Z väčších projektov v súčasnosti prebiehajú práce na dokončení Košickej futbalovej arény ako aj výstavba Národného tréningového centra pre tenis a badminton, resp. školskej športovej haly pri ZŠ s MŠ Želiarska.

Mesto investuje do športovísk pri školách

Priaznivé počasie praje aj ďalších stavebným aktivitám pri rozširovaní športovej infraštruktúry v areáloch dvoch košických základných škôl, ktoré sú tesne pred dokončením.V areáli ZŠ Janigova na Sídlisku KVP by už začiatkom leta mala byť uvedená do prevádzky atletická 60-metrová tartanová trojdráha s pieskovým doskočiskom a multifunkčné ihrisko s workoutovovými prvkami za takmer 335 000 eur.

Ako uviedli zástupcovia zhotoviteľa zo spoločnosť TH Group počas nedávneho Kontrolného dňa, hotový majú najväčší stavebný objekt, ktorým je oporný múr. Tento týždeň chcú dokončiť tartanovú dráhu a multifunkčné ihrisko, na ktorom bude športový povrch a osadia workoutové prvky.

Nové školské ihrisko nebudú využívať len žiaci z domovskej základnej školy, ale bude slúžiť aj ďalším školám zo sídliska. Jeho súčasťou budú aj tribúny - jedno hľadisko s kapacitou 85 divákov bude nad multifunkčným ihriskom, ďalšie pre 45 divákov nad bežeckou dráhou a doskočiskom. 

Na ihrisku Park mládeže sa bude už v lete hrať hokejbal

V týchto dňoch finišujú aj práce aj pri výstavbe ďalšieho športoviska v areáli budovy bývalej ZŠ Park mládeže v MČ Sever, ktorú má v súčasnosti prenajaté rovnomenné gymnázium. Po dokončení bude nové ihrisko určené najmä pre hokejbal, no na svoje si tam prídu aj florbalisti, basketbalisti či streetbalisti.

Ihrisko s rozmermi 24x53 metrov dostalo špeciálny športový povrch a je ohraničené mantinelmi. Aby neslúžilo len hokejbalu a florbalu, boli na ňom osadené aj basketbalové koše a vyznačené čiary na basketbal a streetbal. V čase školského vyučovaniu budú športovisko využívať študenti gymnázia počas hodín telesnej výchovy. Popoludní, večer a počas víkendov a prázdnin bude slúžiť amatérskym športovcom či širokej verejnosti.

Podľa vedúceho oddelenia športu a mládeže košického magistrátu Mária Šveca, zostáva už len dokončiť práce na mantineloch, ktoré sa „zrecyklovali“ z bývalého hokejbalového ihriska v areáli ZŠ L. Novomeského. Do nového ihriska mesto investovalo spolu s vybavením a položením športového povrchu Stilmat celkovo takmer 265 000 eur, pričom stavebné práce budú stáť 204 000 eur. Ihrisko by malo byť v prevádzke v priebehu leta.

Do školskej športovej infraštruktúry išlo vyše 3,8 milióna eur

Za uplynulé štyri roky mesto investovalo do rozvoja športovej infraštruktúry na základných školách viac ako 3,8 milióna eur. Ich cieľom bolo pritiahnuť k pohybu a športu najmä deti a mládež a zlepšiť podmienky športovania pre žiakov ZŠ počas telesnej výchovy.

Medzi najvýznamnejšie investície patrila výstavba Centra úpolových športov v bývalej ZŠ Poľná v Košickej Novej Vsi, nafukovacej haly pre atletiku v areáli ZŠ Laca Novomeského, či rekonštrukcia plavárne na ZŠ Tomášikova ako aj ďalších štyroch školských plavární. Okrem toho sa v telocvičniach niektorých ZŠ vymenili palubovky.

Investície budú pokračovať aj naďalej, v súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na výstavbu ihriska pre malý futbal, atletického oválu a rekonštrukcie tribúny na doposiaľ nevyužívanom multifunkčnom ihrisku v areáli ZŠ Starozagorská na sídlisku KVP.