Prejsť na obsah

ZAČÍNAJÚ OSLAVY DŇA MESTA KOŠICE 2015

Mesto Košice srdečne pozýva všetkých Košičanov i návštevníkov mesta na 21. ročník osláv Dňa mesta Košice. Metropola východu sa na jedenásť dní premení na mesto tanca, hudby, športu, farieb, dobrého jedla, ale i vzdelávania a charity. V týchto slávnostných dňoch opäť spoločne vytvoríme výnimočnú atmosféru, ktorú je možné zažiť iba v našich krásnych Košiciach.

Rodiny s deťmi, mladí i starší sa v tohoročnom mimoriadne bohatom programe môžu tešiť na tradičné, ale aj celkom nové podujatia plné prekvapení. Pripravených je 30 hlavných a 44 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpi viac ako 1500 účinkujúcich. Nemalou mierou prispejú deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci i aktívni seniori. Program sa bude sústrediť najmä v samotnom srdci mesta, kde napríklad iba na Hlavnej ulici bude maľovať na asfalt až 1 500 detí. Jednotlivé podujatia budú rozšírené i do zaujímavých priestorov Kulturparku, či Kunsthalle.

Oslavy, ktorými si mesto pripomína udelenie najstaršieho mestského erbu v Európe, začínajú tradičným stavaním mája a nefalšovanou ľudovou veselicou na Hlavnej ulici. Po dobrej tancovačke sa návštevníci môžu pokochať tvorbou remeselníkov na Trhu tradičných remesiel. Chuťové poháriky všetkých gurmánov určite poteší populárny Košický guláš, ktorý okrem kulinárskej súťaže prinesie i celodenný program pre rodiny. Deti sa ďalej môžu tešiť na obľúbenú mašinku Katku na Otvorení sezóny detskej železnice a Majáles na Alpinke. Ich prítomnosti sa určite potešia i zvieratká pri otvorení letnej sezóny v ZOO. Láskychtiví si budú určite vymieňať bozky na Bozkávačke pod čerešňou, alebo sa zabavia na Tancovačke s Miguelom. Športovci zas môžu načerpať endorfíny na množstve športových podujatí, ktoré dostanú na oslavách veľký priestor, nakoľko Košice kandidujú na Európske hlavné mesto športu 2016. Takmer športovou disciplínou sa dá nazvať aj súťaž vlastnoručne vyrobených plavidiel v rámci populárnych Košických Benátok.

O priazeň publika zabojujú mladé kapely v súťaži ROKOKO a chýbať nebude ani populárna Kaviareň Slávia s Petrom Stašákom pred Štátnym
divadlom.

Spoznať nie len svoj región, ale aj Slovensko a Európu budú môcť všetci na náučných podujatiach ako napríklad Deň Európy. Do histórie sa vrátime prostredníctvom Rytierskych slávností. Medzi tradičné podujatia, ktoré opäť obohatia tohtoročné Dni mesta Košice, budú patriť voľba richtára, výstava vozidiel Cassovia Retro, Primátorská kvapka krvi, kultúrny festival a slávnostné odovzdávanie cien mesta. Po minuloročnom úspechu sa návštevníci môžu tešiť aj na slávnostný Galakoncert v ktorom sa spája umenie, móda a hudba v netradičnom priestore pred hlavnou budovou magistrátu.

Novinkou v tomto roku bude Košická rodinná sobota. Neviazaný program plný atrakcií a zábavy spojí všetkých členov rodiny a podporí ich súťaživosť. Kultúrne vyžitie sľubuje Koncert vo fontáne na Hlavnej ulici. Koncert „podporený" krásnymi svetlami, prehliadkou domácej „košickej" návrhárskej módnej scény bude upriamený na klávesové nástroje a hudbu známych hudobných skupín. Najmä ženám je určený popoludňajší program VIP ženského klubu pod taktovkou časopisu Slovenka.

Dóm sv. Alžbety bude tentokrát vysvietený symbolicky v košických farbách, modrej a žltej. Obyvateľov Košíc určite poteší i slávnostné odhalenie kópií troch bronzových reliéfov na súsoší Immaculata, ktorých vyhotovenie umožnil grantový program Nadácie VÚB. „Záchrana kultúrneho dedičstva je jedným z pilierov našej činnosti a práve v košickom regióne je množstvo pamiatok, ktoré si takúto podporu zaslúžia. Veríme, že Immaculata ako jeden z najkrajších artefaktov v meste bude Košičanom robiť ešte väčšiu radosť ako doteraz," hovorí Elena Kohútiková, členka správnej rady Nadácie VÚB.

Do ulíc mesta pozýva všetkých Košičanov primátor mesta Richard Raši:
„Srdečne vás všetkých pozývam na oslavy Dňa mesta Košice 2015, ktoré budú tak ako každý rok pestré a jedinečné. Košice sú celkovo mestom výnimočných udalostí, prvenstiev a originálnych prívlastkov. Je tomu tak vďaka vám, milí Košičania. Už teraz sa teším na to, ako svoju výnimočnosť opäť potvrdíte hosťom a návštevníkom mesta aj počas tohtoročných osláv Dňa mesta Košice."

Prílohy