Prejsť na obsah

Zahraniční študenti sa stretli s viceprimátorom

Tento školský rok prijali košické Rotary kluby do svojich rodín 6 študentov z USA, Kanady, Mexika, Japonska a Brazílie. Študenti vo veku 15 až 18 rokov navštevujú košické gymnáziá, sú začlenení do riadneho vyučovacieho procesu a aktívne sa zúčastňujú na mimoškolských aktivitách.V reprezentačných priestoroch Historickej radnice prijal študentov viceprimátor Ladislav Lazár.

Spolu so šiestimi zahraničnými študentmi, ktorých prechodným miestom pobytu sú Košice, sa prijatia zúčastnilo aj ďalších 23 študentov zo zámoria, ktorí strávia tento školský rok v rôznych slovenských mestách. Každý rok sa študenti z rôznych kútov sveta stretávajú v inom meste. Súčasťou ich tzv. intercity mítingov sú aj priateľské stretnutia so zástupcami jednotlivých miest. Tentoraz to vyšlo na Košice.

Viceprimátor pri rozhovore ocenil ich záujem o slovenský jazyk a chuť spoznávať našu históriu i každodenný život. Zdôraznil, že Košice sú pulzujúce a moderné mesto, ktoré žije mnohými významnými podujatiami, ako napr. úspešné Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, či finále Európskej ligy vo volejbale. „Nielen šport, ale aj história, pamiatky a množstvo kultúrnych akcií priťahujú pozornosť k nášmu mestu. Kultúra sa v Košiciach koncentruje aj na jeden z najdôležitejších projektov – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Sme otvorení zahraničnej spolupráci na rôznych úrovniach, preto vítame a podporujeme aj výmenné pobyty študentov našich škôl," dodal Ladislav Lazár .
Pred zápisom do kroniky sa za všetkých hostí peknou slovenčinou poďakovala študentka z Tokia, ktorá ocenila krásu a pohostinnosť Košíc.