Prejsť na obsah

Zamestnanci DPMK dostanú 500-eurový vianočný bonus

Zamestnanci DPMK dostanú tento týždeň k svojej pravidelnej výplate aj odmenu v priemernej výške 500 eur. Dohodli sa na tom predstavitelia ich odborov s vedením mesta Košice a DPMK.

Zamestnanci mali v súlade s platnou Podnikovou kolektívnou zmluvou pôvodne nárok len ročnú odmenu v paušálnej výške 150 eur. Koncom novembra po vzájomných rokovaniach medzi zástupcami zamestnancov a predsedom Predstavenstva DPMK Marcelom Čopom došlo k navýšeniu mzdových prostriedkov o ďalších 330 eur. Celkovo tak na koncoročné odmeny v DPMK pôjde aj s odvodmi vyše 664 000 eur.

Generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák má na základe návrhu riaditeľov jednotlivých úsekov predložiť Predstavenstvu spoločnosti zoznam ďalších zamestnancov, ktorí si rozdelia takmer 11 000 eur za plnenie mimoriadnych úloh v tomto roku. Zároveň dostal do 15. februára budúceho roka úlohu, aby Predstavenstvu DPMK predložil nový návrh hodnotenia zamestnancov.

Šéfa odborov Horvátha tešia zvyšujúce sa zamestnanecké benefity

Predseda základnej odborovej organizácie vodičov pri DPMK Ivan Horváth víta nielen navýšenie koncoročných pre zamestnancov ako aj pripravované nové hodnotenie zamestnancov, ktoré má ešte viac motivovať ich odbornosť, zručnosti, schopnosti a celkovú kvalitu odvedenej práce. Teší ho, že súčasné vedenie mesta našlo na rozdiel od svojich predchodcov neredukuje zamestnanecké benefity, ale naopak ich každým rokom zvyšuje.

„V novembri sme požiadali primátora mesta a predsedu Predstavenstva DPMK, či by nebolo možné vyplatiť vyššie odmeny ako umožňuje naša Kolektívna zmluva. Kvôli ochoreniu Covid-19 sa na mzdách podarilo DPMK ušetriť významné finančné zdroje. Teší ma, že po vzájomných rokovaniach nám mesto vyšlo v ústrety. Ďakujem vedeniu mesta Košice na čele s primátorom, že sa osobne angažovali v tom, aby našim zamestnancom mohla byť vyplatená koncoročná odmena a pričinili sa tak o to, aby mali krajší záver roka. Vnímame to ako veľmi ústretový krok, keďže väčšina našich zamestnancov počas druhej aj tretej vlny pracovala v plnom režime. V uplynulých rokoch sme prišli o viaceré benefity, súčasné vedenie mesta a generálny riaditeľ sa k nám správajú férovejšie. Verím, že sa nám spolu podarí pripraviť takú zmenu odmeňovania, na základe ktorej dostanú najpracovitejší a najkvalitnejší zamestnanci vyššie odmeny ako tomu bolo doteraz,“ skonštatoval Ivan Horváth.

Primátor Polaček ďakuje všetkým ľuďom v DPMK starajúcim sa o bezpečnú jazdu v MHD

Dopravný podnik oslavuje tento rok svoje 130. výročie. Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) majú pre viacerých jeho zamestnancov prichystané prekvapenie. Ešte predtým ich však chcú potešiť týmto vianočným darčekom. 

„Teraz sme v spolupráci s odborármi našli také riešenie, ktorým odmení všetkých tých, ktorí sa počas roka starali o bezpečnú jazdu Košičanov v MHD. Ďakujeme vodičom za ich každodenné nasadenie nielen počas pandémie, ale aj počas návštevy pápeža Františka, mnohých výluk alebo počas zastupovania svojich práceneschopných kolegov, keď museli absolvovať viaceré mimoriadne smeny. Naša vďaka patrí aj všetkým ďalším zamestnancom, ktorí sa podieľajú na tom, aby v autobusoch a električkách mohli jazdiť spokojní cestujúci,“ uviedol

Generálny riaditeľ Padyšák: Zamestnanci si za tento náročný pandemický rok zaslúžia odmeny

Zamestnanci, ktoré splnia všetky podmienky pre vyplatenie odmien, uvidia na svojej výplatnej páske sumu pohybujúcu sa okolo 500 eur v hrubom. V medziročnom porovnaní vzrástla výsledná suma koncoročnej odmeny o 200 eur. Priemerná mzda v DPMK za minulý rok predstavovala 1233 eur v hrubom (vrátane priemerne hodín 120 nadčasov u každého vodiča), čo je o vyše 12 percent ako bol priemer v národnom hospodárstve. DPMK v súčasnosti zamestnáva 1045 ľudí. 

„Dopravcovia na celom Slovensku trpia veľkým nedostatkom vodičov, výnimkou nie sú ani dopravné podniky na východe. Som rád, že sa aj v tejto neľahkej situácii podarilo nájsť finančné prostriedky na koncoročné odmeny. Nielen vodiči, ale aj ďalší zamestnanci si ich za svoje pracovné nasadenie za tento náročný pandemický rok naozaj zaslúžia,“ dodal generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák.