Prejsť na obsah

Zasadala Mestská rada


V utorok 4. decembra sa uskutočnilo posledné tohtoročné rokovanie Mestskej rady. Ako prvým a najdlhšie prerokovávaným bodom bol rozpočet mesta na roky 2008-2010. Na rok 2008 je rozpočet mesta navrhnutý vo výške 3,2 mld. Sk, pričom bežný rozpočet je postavený ako prebytkový (91 mil. Sk) a kapitálový počíta s úverom 250 mil. Sk. Pri tvorbe rozpočtu sa vychádzalo aj z plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja a z reálnych potrieb mesta v niektorých oblastiach (dopravná infraštruktúra, výstavba, životné prostredie, vzdelávanie, informatizácia, rekonštrukcie a údržba majetku mesta). Členovia MR žiadali navýšenie  položiek účelových transferov pre Mestské časti. Mestská rada v závere návrh rozpočtu prijala s pripomienkami.

Námestník primátora Jozef Filipko predstavil na rokovaní MR návrh zmeny platnej tarify DPMK, ktorý vychádza z hodnotenia nového tarifného systému platného od 1. júla 2007. Materiál bol predložený predstavenstvu DPMK a bude sa o ňom rokovať na najbližšom Mestskom zastupiteľstve. „Návrh reaguje najmä na reakcie obyvateľov mimo Košíc, ktorí využívajú MHD, občanov nad 70 rokov a ťažko zdravotne postihnutých. Prehodnotilo sa tiež pásmo TZR", povedal J. Filipko. Mesačný lístok by sa mal v pásme TZR meniť z 820 na 720 Sk a v pásme T2 z 960 na 800 Sk.
Mestská rada prijala aj návrh Štatútu mesta Košice a niekoľko VZN týkajúcich sa zmeny parkovania, nových dotáciách z rozpočtu mesta a plnenia uznesení.