Prejsť na obsah

Zastupiteľstvo schválilo 3 milióny eur na zabezpečenie sociálnych opatrení pre boj s koronavírusom, financie pomôžu najmä seniorom

Za veľmi prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení sa dnes v budove magistrátu mesta uskutočnilo mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva v Košiciach. Primátor mesta Jaroslav Polaček (nez.) ho zvolal v súvislosti s aktuálnou situáciou týkajúcou sa šíreniu nového koronavírusu.

Hlavným dôvodom bolo prijatie viacerých opatrení na podporu a pomoc obyvateľom mesta počas vyhlásenej krízovej situácie, kde sa najmä seniorom neodporúča vychádzať zo svojich domovov a tým sú obmedzené ich možnosti na nákup potravín a liekov, či donášku obedov.

Dnes schválené návrhy pomôžu práve tejto skupine obyvateľov, ktorí patria v týchto dňoch k najzraniteľnejšej skupine Košičanov. Skrátka však neprídu ani ďalší obyvatelia metropoly východu. Vedenie mesta pripravilo pre všetky vekové skupiny Košičanov podľa primátora viaceré užitočné opatrenia a vyčlenili takmer tri milióny eur na zmiernenie následkov šírenia koronavírusu.

Milión eur pôjde na rúška a respirátory

Z tejto sumy pôjde na podporné služby v oblasti sociálneho zabezpečenia 1,4 milióna eur a na nákup ochranných zdravotných pomôcok ako sú napr. rúška a respirátory ďalší milión eur. Zároveň pôvodná dotácia pre Steel Arénu v sume 100 000 eur sa presunula ako finančná výpomoc pre občianske združenia a neziskové organizácie, ktoré svojimi aktivitami pomôžu prekonať tieto ťažké časy u seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov.

Zastupiteľstvo rozhodlo aj o zmene rozpočtu na tento rok v časti, kde upravuje príspevok mesta pre seniorov na zabezpečenie teplého jedla. V čase od 1. apríla do 30. júna 2020 budú môcť seniori s mesačným dôchodkom do 450 eur (doteraz to bolo 415 eur) za zvýhodnených podmienok využiť donášku obedov. Mesto odhaduje, že v Košiciach žije približne 15 000 seniorov s výškou mesačné dôchodku na úrovni do spomínanej sumy. Každý takýto senior si bude môcť objednať akúkoľvek donášku jedného jedla denne, odloží si bločky a mesto mu následne preplatí 1 euro za jedlo a 1 euro za dopravu.

Primátor: Seniorom preplatíme 1 euro za obed, ďalšie euro im poskytneme na zaplatenie donášky

„Pre tých, ktorí o to prejavia záujem, sme úplne zliberalizovali tieto služby. Je úplne jedno, kde a u akej donáškovej spoločnosti alebo jedálni si seniori objednajú stravu. Ak s bločkom dôjdu na svoje mestské časti, vrátime im časť výdavkov na stravovanie. Preplatíme im po jednom eure za obed a zároveň im poskytneme ďalšie euro za dopravu. Tento stav bude platiť najbližšie tri mesiace. V júni to potom prehodnotíme a aj na základe aktuálnej situácie sa rozhodneme ako ďalej.“

Mesto bude podľa jeho slov zároveň pripravovať aj potravinovo-hygienické balíčky pre Košičanov. „Chceme im takto doručiť nielen reálnu materiálnu pomoc. V balíčkoch nájdu aj viaceré užitočné informácie ako sa majú správať v týchto časoch alebo kde žiadať o pomoc. Okrem toho dostanú k dispozícii aj všetky pre nich potrebné kontakty,“ uviedol primátor mesta s tým, že sa chce poďakovať všetkým mestským poslancom za podporu tohto a ďalších uznesení, ktoré zmiernia následky šírenia koronavírusu.

Predĺži sa aj platnosť časových predplatných lístkov v MHD, parkovanie bude bezplatné

Po skončení mimoriadnej situácie sa má predĺžiť aj platnosť časových cestovných lístkov v MHD. Toto opatrenie sa bude týkať každého cestujúceho, ktorý ho mali platný k 9. marcu. V ten deň prešla MHD v rámci preventívnych opatrení na zamedzenie šírenie koronavírusu na víkendový režim. Poslanci takisto schválili aj bezplatné parkovanie v centre meste a v zónach 1-10. Dôvodom boli podľa primátora skutočnosť, že v zmysle zákona o civilnej ochrane môže mesto Košice môže pristúpiť aj k prijatiu takých opatrení, ktoré prekračujú bežný rámec.

„Parkovanie bude až do ukončenia tejto mimoriadnej situácie bezplatné. Predpokladám, žeby sa tak malo stať od 1. apríla. Sme v mimoriadnej situácii, že musíme preferovať osobnú dopravu pred tou hromadnou. Chcem podať pomocú ruku všetkým tým, ktorí pomáhajú svojim starkým alebo priateľom. Nemyslíme si, že v takejto krízovej situácii by sme ich mali zaťažovať ešte napr. aj poplatkami za parkovanie. Požiadame aj spoločnosť EEI, aby otvorila svoje prenajaté rampové parkoviská. Verím, že v EEI budú dostatočne ľudskí, aby rešpektovali túto mimoriadnu situáciu.“

Primátor bude do konca roka poberať už len základný plat

Poslanci dnes schválili aj finančné zdroje z rozpočtu na preplatenie spolufinancovania mesta vo výške 5 percent z vysúťaženej sumy projektovej dokumentácie 2. časti druhej etapy Modernizácie električkových tratí v Košiciach, ktorá sa bude realizovať z eurofondov. Za rovnakých podmienok bolo schválené aj spolufinancovanie 2. etapy eurofondového projektu Rozvoj energetických služieb na území mesta Košice.

Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo  aj návrh primátora, ktorý sa kvôli nepriaznivému ekonomickému vývoju v súvislosti s koronavírusom rozhodol vzdať 40-percentného navýšenia svojho platu. Od 1. apríla až do konca roka tak bude Jaroslav Polaček poberať len najnižší možný plat primátora určený zákonom, ktorý bude predstavovať sumu 4347 eur v hrubom. Oproti doterajšiemu stavu tak ide o pokles o 1738 eur.

Odsúhlasili aj dobrovoľnú zbierku na zmiernenie dopadov koronavírusu

Zastupiteľstvo na základe návrhu viceprimátorky Lucie Gurbáľovej (KDH) odsúhlasilo aj dobrovoľnú zbierku „Pomoc pre jednotlivcov a rodiny v Košiciach na zmiernenie dopadov opatrení proti šíreniu koronavírusu. Tá bude prebiehať na transparentnom účte mesta Košice SK56 0900 0000 0051 6742 4414.

Rozhodlo o tom, že primátor mesta bude môcť až do konca júna rozhodovať o poskytnutí dotácie do výšky 5000 eur (doteraz 1500 eur). Takto podpísané dotácie môžu ísť výlučne pre tých, ktorí sa zaoberajú ochranou zdravia obyvateľstva, resp. pracovníkov v oblasti sociálnych služieb a zdravotníctva.

Odpustí Matovič Košiciam zostatok dlhu z Rašiho éry?

Poslanci zároveň na návrh predsedu klubu KAN Ladislava Strojného jednomyseľne vyzvali primátora mesta, aby listom opätovne požiadal nového predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO), o odpustenie zostatku návratnej finančnej výpomoci vo výške 15,2 milióna eur ešte z éry exprimátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Primátor Polaček už v tejto súvislosti koncom minulého a začiatkom tohto roka viackrát neúspešne žiadal o stretnutie, resp. o stanovisko k tejto žiadosti mesta vtedajšieho premiéra Petra Pellegriniho. Ten však ani na jednu z výziev a osobnú návštevu primátora na Úrade vlády nereagoval.

Tobák je oddnes novým poslancom namiesto Burdigu

Do poslaneckej práce sa od dneška zapojil už aj Juraj Tobák. Nový poslanec, ktorý bol doteraz prvý náhradník vo volebnom obvode na Juhu, zložil svoj sľub v úvode mestskom zastupiteľstva. V poslaneckom zbore nahradil Henricha Burdigu (obaja nezávislí), ktorý sa počas ostatného rokovania vo februári vzdal svojho mandátu.