Prejsť na obsah

Zdravá výživa v školskom stravovaní

Šestnásty október je dňom „Svetového dňa výživy", ktorý sa oslavuje každý rok na pamiatku založenia Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo Spojených národov – FAO.

Viac ako 150 krajín na celom svete si pripomína tento deň, ktorý má rôzne aspekty. Na jednej strane sú na svete krajiny a ľudia, ktorým je zdravé stravovanie samozrejmosťou. Na druhej strane si musíme uvedomiť, že aj v 21. storočí je na našej planéte veľa hladujúcich a chudobných ľudí. Dobré a zdravé jedlo je darom, ktorý si musíme vážiť a pristupovať k nemu zodpovedne.
Týmto sa riadia aj zamestnankyne školských jedálni v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Pri tejto príležitosti zorganizovali na Základnej škole Mateja Lechkého, Ulica Jána Pavla II. 1., metodický deň spojený s realizáciou projektu, ktorý vyhlásil Fond zdravia mesta Košice s názvom „Hygiena výživy" a zamerali sa na prípravu propagácie zdravej výživy v školskom stravovaní. Na podujatí sa zúčastnili pozvaní hostia z vedenia mesta Košice, poslanci mestského zastupiteľstva, zástupcovia referátu školstva, športu a mládeže MMK, členovia rady školy, rodičia detí, zástupcovia vedenia základných škôl, vedúce školských jedální a žiaci školy.
Za dlhoročnú a náročnú prácu oceneným zamestnancom poďakovala v mene Mesta Košice a ďakovný list s kyticou kvetou odovzdala námestníčka primátora mesta Košice MUDr. Renáta Lenártová a vedúca referátu školstva, športu a mládeže PaedDr. Mária Kavečanská.
Želám všetkým, ktorým nie je ľahostajné zdravie nás a našich detí, aby aj naďalej úspešne pokračovali vo svojej činnosti a šírili tak vedomie, že výživa je zdrojom života. Od jej kvality sa priamo odráža náš zdravotný stav, ale aj výkonnosť a na to by sme nemali zabúdať. Zdravotná nezávadnosť a biologická hodnota potravín by nikdy nemala ustúpiť do úzadia nášho záujmu," zdôraznila námestníčka primátora Renáta Lenártová.
Zamestnankyne školských jedálni v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice spoločne pripravili výstavku zeleninových, múčnych aj varených jedál, ktoré pripravujú pre svojich stravníkov s možnosťou degustácie.