Prejsť na obsah

Židovské Košice

V Košiciach máme (skoro) všetko. Aj neživé pamiatky a živých predstaviteľov jednej z najstarších kultúr na svete. Odkedy v r. 135 Rimania potlačili ich povstanie a rozohnali ich, nažívajú si rozptýlení po celom svete a tento ich „lifestyle“ sa volá diaspóra. Z 13 miliónov Židov je najviac v USA (6 miliónov), na druhom mieste je ich krajina - Izrael (3 a pol milióna) a približne toľko je ich aj v Európe. Napriek roztrúsenosti ani po 2 tisícročiach neprišli o svoje tradície a kolorit. Ako národ neasimilovali a ako náboženstvo (judaizmus) nekonvertovali. Dokonca prežili jedno z najväčších vyhladzovaní rás – holokaust. Kvôli tomu a tiež kvôli ich humoru, hudbe, šikovnosti a kadečomu inému môžeme židovskú kultúru a pamiatky obdivovať aj v Košiciach.
Židia mali vo svojom najlepšom období až 5 synagóg naraz, bolo ich tu niekoľko prúdov: neológovia, ortodoxní, chasidi a status quo. Medzi Krmanovou a Zvonárskou to aj teraz vyzerá najžidovskejšie v Košiciach. Je tu najstaršia zachovaná synagóga, hneď vedľa aj modlitebňa, v ktorej sa modlievajú i teraz, pravdepodobne najstarší na Slovensku židovský rituálny kúpeľ (mikve), kóšer reštaurácia, prístupná aj gójom (nežidom), byt rabína i kancelárie.
Málokedy sa dá dostať do synagógy, či do mikve. Potulky mestom Vám však odhaľujú aj takéto tajomstvá ukryté múrmi. Keďže sa tento krát vyberieme do židovských pamiatok, nebude to ako zvyčajne v prvú sobotu v mesiaci, ale výnimočne v nedeľu 7. januára 2007. Miesto stretnutia sa však nemení, ako vždy sa zrazíme pred hotelom Slovan. Kto si kúpi lístky vopred v Mestskom informačnom centre v OD Dargov alebo v OD TESCO, bude ich mať za 35 korún, kto až na mieste, za 49 korún. Začíname o 10:00, 11:30, 13:30, 15:00, 16:30 po slovensky a o 14:00 po maďarsky. Ak sa niekto vyberie na dve potulky (slovenskú i maďarskú), bude mať zľavu v predpredaji 60 Sk a na mieste 80 Sk. Témou Židovské Košice Vás bude sprevádzať autor tohto článku Milan Kolcun a na maďarskej potulke Zoltán Balassa. Viac info dostanete na www.mickosice.sk/potulky.htm, www.milankolcun.net alebo na telefónnom čísle: 055-16 186.
Zdroj: M.Kolcun