Prejsť na obsah

Zimná údržba chodníkov a ciest stála Košice 4 milióny eur

Tohtoročná zima priniesla najmä vo svojej druhej polovici radosť všetkým fanúšikom bielej periny. Viac snehu a ľadu, ktorý bolo potrebné odstrániť z košických ulíc, spôsobili aj zvýšené náklady na zimnú údržbu. Mesto Košice za ňu zaplatilo 4 milióny eur, čo je v porovnaní s predchádzajúcou zimou takmer miliónový nárast.

Okrem vrtochov nevyspytateľnej Perinbaby sa pod toto zvýšenie podpísalo aj väčšie množstvo chodníkov, na ktorých muselo mesto zabezpečiť zimnú údržbu. Kým v roku 2018 to bolo 120 km, po tzv. chodníkovej novele od roku 2019 narástla ich dĺžka 230 km a počas uplynulej zimy to už bolo 420 km chodníkov.

Ešte aj v polovici apríla boli v permanencii pluhy a sypače

Vodiči sypačov a ďalších mechanizmov, ktoré zabezpečujú zimnú údržbu, absolvovali dokopy 162 000 km, čo je takmer dvojnásobný medziročný nárast. Počet výjazd bol medziročne vyšší o 60 percent, čo sa odzrkadlilo aj na množstve posypového materiálu. Použitých 9660 ton predstavuje 45 percentný nárast oproti minulému roku.

„Táto sezóna zimnej údržby bola minimálne o tretinu náročnejšia nielen čo do výšky finančných zdrojov, ale aj všetkých ďalších ukazovateľov. Zimná údržba podľa schváleného Operačného plánu končí 30. marca, tento rok sme však posledný posyp košických ulíc po snežení mali až 14. apríla. Som rád, že sme nezaznamenali sťažnosti na neskoré výjazdami alebo zanedbanie služieb,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Suma štyri milióny eur by bola ešte vyššia, ak by sa mestu vďaka spusteniu aplikácie Zimná údržba nepodarilo ušetriť ďalšie finančné prostriedky. „Svoj“ chodník si vďaka tomu adoptovalo 544 ľudí, čo bolo vyše 90 percent všetkých ponúkaných chodníkov na adopciu počas zimných mesiacov. Podľa koordinátora tohto projektu Petra Berinštera sa novinka sa jednoznačne ujala a priniesla aj zrýchlenie  odpratávania chodníkov a kvalitnejšie vyčistenie mnohých úsekov.

Občania si pochvaľovali kvalitu odhŕňania snehu tými, ktorí si adoptovali chodník

 „Prostredníctvom mailov alebo telefonátov sme celú zimu dostávali aj veľa pochvál od občanov. Za celý čas sme neznamenali žiadne sťažnosti alebo problémy. Ak už nejaké nastali, väčšinou to bolo preto, že niekto ochorel alebo musel byť v karanténe a nemohol ísť čisť svoj úsek chodníka. Občas sa vyskytli aj technické problémy so spracovaním alebo nahrávaním dát do aplikácii, no aj to sme vyriešili. Chceme v tomto projekte opätovne pokračovať a osloviť do nej ľudí, s ktorými sme boli spokojní ako aj ďalších dobrovoľníkov. Adopciu chodníkov chceme prednostne ponúkať pre ľudí, ktorí v danej lokalite bývajú,“ skonštatoval. 

Odmenou pre dobrovoľníkov za ich pracovnú pohotovosť bol 200-eurový paušál, ku ktorému za každé vyčistenie chodníka od snehu alebo ľadu dostali po 5 eur. Pri zhruba 15-20 absolvovaných odpratávaniach si tak mohli zarobiť až okolo 300 eur. Celý projekt adopcie chodníkov vrátane nákladov na vývoj aplikácie, odmien a nákladov na posypový materiál stál mesto niečo vyše 250 000 eur. Ak by si rovnaké služby vyčistenie 40 km chodníkov objednalo v Kosite (túto zimu sa starali o údržbu 320 km ciest a 380 km chodníkov), táto suma podľa ich bežných cien dosiahla 550 000 eur.

Mesto je inšpiráciou aj pre ďalšie samosprávy

Mesto tak len v tomto roku ušetrilo okolo 300 000 eur. Budúci rok sa plánuje zvýšenie počtu ponúkaných chodníkov, ale premiérovo aj schodísk. To prinesie ďalšie zrýchlenie a skvalitnenie celého procesu, ale aj ďalšie finančné úspory.

„Chcem poďakoval všetkým Košičanom, ktorí sa do adopcie chodníkov zapojili a tiež aj starostom mestských častí, ktorí uverili tonuto projektu. Vďaka nim sme kvalitu zimnej údržby mohli posunúť na vyššiu úroveň ako doteraz. Efektívnejšie sme mohli čistiť chodníky na sídliskách a ušetrili sme aj finančné zdroje. Mesto už bolo oslovené Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré náš projekt prezentovalo svojim členom. Aplikáciu sme prezentovali aj na ministerstve dopravy a som rád, že sme v tomto inšpiráciou aj pre iné samosprávy. V pláne máme aj ďalšie novinky, o ktorých budeme pribežne informovať verejnosť,“ tvrdí Jaroslav Polaček. 

Zber posypového materiálu v uliciach sa kvôli počasiu pretiahne až do mája

Ako ešte doplnil primátor, kvôli chladnému počasiu, ktoré panovalo ešte v polovici apríla, sa mierne oneskoril zber posypového materiálu z ulíc v meste. Na to, aby tam mohla byť nasadená technika, musí byť vonkajšia teplota aspoň 5°C. To je dôvod, prečo sa zber posypového materiálu nemôže ani v súčasnosti na hlavných ťahoch vykonávať v nočných hodinách.

„Chcem sa týmto Košičanom ospravedlniť, že to nevieme vyzbierať do konca mája ako po iné roky, ale počasie nedokážeme ovplyvniť. V nasledujúcich dňoch tak ešte budeme robiť zber v mestských častiach Západ, Sever a Dargovských hrdinov.“