Prejsť na obsah

Zimná údržba stála mesto vyše 3 milióny eur, Košičania si adoptovali 707 úsekov chodníkov

Tohtoročná snehová nádielka v zime bola v metropole východu miernejšia ako pred rokom. Kým vtedy sypače čistili košické ulice ešte 14. apríla, tento rok mali posledný výjazd začiatkom marca. Menej rozšafná Perinbaba tak ušetrila robotu nielen cestárom, ale aj znížila výdavky mestského rozpočtu. Mesto Košice zaplatilo za zimnú údržbu 3 268 733,72 eur, čo je o takmer štvrtinu menej v porovnaní s predchádzajúcou zimnou sezónou.

Vďaka miernej zime bol počet výjazdov oproti predchádzajúcej sezóne polovičný. Sypače a mechanizmy zimnej údržby absolvovali 72 332 km, kým vlani to bolo 162 000 km. To sa odzrkadlilo aj na množstve použitého posypového materiálu, celkovo cestári minuli 5 213 ton, pričom rok predtým to bolo 9 660 ton. Mesto nezaznamenalo žiadne zásadne sťažnosti alebo reklamácie na svojho externého partnera zo spoločnosti Kosit, ktorý aj v tomto roku zabezpečoval väčšinu zimnej údržby v metropole východu.

Adopcia chodníkov sa osvedčila aj tento rok

Po veľmi dobrých skúsenostiach z predchádzajúcej zimy sa aj tentoraz pokračovalo v osvedčenom projekte Adoptuj si chodník a zarábaj. Záujemcovia o ručné odpratávanie snehu a ľadu si mohli adoptovať 710 úsekov chodníkov v rôznych častiach mesta. Rovnako ako v prvý rok fungovania projektu, zaznamenalo mesto aj tentoraz obrovský záujem Košičanov o adopciu. Neobsadené zostali len 3 úseky, zvyšných 707 si našlo cez zimu svojho dočasného správcu. Medziročne tak stúpol počet adoptovaných chodníkov až o 30 percent.

Okrem obyvateľov mesta táto možnosť zárobku zaujala aj zahraničných študentov, ktorí sa taktiež do projektu zapojili. Odmenou pre dobrovoľníkov za ich pracovnú pohotovosť a odpratávanie chodníkov bol 200-eurový paušálny príspevok, ku ktorému za každé vyčistenie chodníka od snehu alebo ľadu dostali po 5 eur. Tento rok si tak Košičania mohli odpratávaním chodníkov zarobiť v priemere okolo 250 eur. Prvýkrát použili lopaty a posypový materiál 15. novembra, posledná výzva na čistenie chodníkov prišla v prvej polovici marca.

„Veľmi nás teší, že aj druhé pokračovanie adopcie chodníkov dopadlo nad očakávanie, o čom svedčia aj priaznivé ohlasy obyvateľov mesta. Rád by som poďakoval všetkým, ktorí sa do adopcie zapojili a bez ohľadu na počasie, či dennú alebo nočnú hodinu pomáhali udržiavať chodníky bez snehu a ľadu. Aj týmto spôsobom sme zvýšili záujem Košičanov o dianie v meste a kvalitu zimnej údržby sme opäť posunuli na vyššiu úroveň. Tým, že sme rýchlejšie a efektívnejšie mohli vďaka účastníkom chodníky na sídliskách čistiť, ušetrili sme aj nemalé finančné zdroje. V pláne máme aj niektoré ďalšie novinky, o ktorých budeme postupne informovať verejnosť,“ vyhlásil košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý). 

Obyvatelia čistia rýchlejšie a kvalitnejšie

Údržba chodníkov prostredníctvom aktívnych obyvateľov vyšla mesto na 190 000 eur vrátane nákladov na odmeny. Ak by si čistenie 500 chodníkov objednalo v Kosite, museli by na to podľa koordinátora projektu Adoptuj si chodník a zarábaj Petra Berinštera vyčleniť v mestskom rozpočte aspoň trojnásobok tejto sumy.

Doplnil, chodníky sa týmto spôsobom vyčistia nie len lacnejšie, ale aj oveľa promptnejšie. Znížil sa aj počet podnetov k nedostatočnej údržbe chodníkov po snežení. Spolu ich na magistráte zaznamenali desať. Týkali sa najmä funkčnosti mobilnej aplikácie. Ojedinele sa vyskytli prípady, že kvôli chorobe nemohol jeho „gazda“ nastúpiť na čistenie, a keď to nedal včas vedieť, nepodarilo sa zabezpečiť náhradu. V takom prípade sa o zimnú údržbu chodníka postaral externý dodávateľ. Občas sa stalo aj to, že obyvatelia domov nesúhlasili s tým, aby "ich" chodník čistil človek, ktorého dovtedy nepoznali, no rýchlo sa to vysvetlilo. 

„V budúcej sezóne sa budeme hlavne snažiť, aby bola aplikácia bezchybná, fungovala bez výpadkov  a bola ešte jednoduchšia na komunikáciu s dispečingom zimnej údržby. Chceme vylepšiť a urýchliť  aj spôsob vyplácania odmien. Predbežne by mali pribudnúť aj ďalšie chodníky na adopciu a to najmä v mestských častiach Sever, Staré Mesto, Západ či Juh,“ skonštatoval Berinšter.