Prejsť na obsah

Zomrel herec a režisér Peter Rašev

Po ťažkej chorobe zomrel 12. júna 2008 vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach vo veku nedožitých 56. narodenín herec a režisér Peter Rašev, výrazná osobnosť slovenského divadelného umenia.

Za herecké dielo v oblasti divadelnej, rozhlasovej, televíznej a filmovej kultúry i za prínos v rozvoji občianskej angažovanosti bol v roku 2002 ocenený „CENOU PRIMÁTORA mesta Košice“. Známy umelec stál aj na začiatku projektu košickej kandidatúry na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. a od marca 2007 sa stal členom Rady projektu.

Peter Rašev sa narodil 6. augusta 1952 v Prešove, v mnohodetnej rodine. Mal sedem bratov a sestru-dvojča. Ako jediný sa vydal na umeleckú dráhu. Po skončení Strednej všeobecne – vzdelávacej školy začínal ako elév v operete Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Vysokú školu múzických umení v Bratislave skončil ako talentovaný študent s červeným diplomom. V roku 1978 nastúpil spolu s manželkou Ľubou do Štátneho divadla v Košiciach, kde s menšími prestávkami pôsobil až do nedávnej súčasnosti.

Stvárnil množstvo výrazných divadelných postáv zo svetovej tvorby: Hamleta, Dona Juana, Cyrana...., mal hudobné a pohybové nadanie, ktoré uplatnil v množstve muzikálov. Jeho krásny, nezabudnuteľný zamatový hlas znel často v rozhlasových hrách, dabingu i v televíznych dokumentárnych filmoch. V posledných rokoch bol tiež dramatickým autorom viacerých divadelných hier, ktoré uviedlo košické Staromestské divadlo. Herectvo a divadlo boli jeho láskou, rovnako ako umelecky zameraná rodina – manželka Ľuba Blaškovičová a dcéry Kristína a Katarína.
Po diagnostikovaní zákernej choroby sa zameral na prácu režiséra v dabingu, a za svoje pôsobenie získal profesionálne ocenenie. Známeho a obľúbeného umelca poznali Košičania aj ako tribúna Zamatovej revolúcie roku 1989 a poslanca Federálneho zhromaždenia Československej federatívnej republiky .
Posledná rozlúčka s Petrom Raševom bude v utorok 17. júna 2008 o 14.30 hod. v Štátnom divadle v Košiciach.

Zdroj: Z.Lehtoská, TASR