Prejsť na obsah

ZOO Košice sa podieľa na záchrane ohrozených druhov koní

Jedným z najvzácnejších zvierat v košickej ZOO sú kone Przewalského. Prostredníctvom nich sa stala záhrada súčasťou významného projektu, ktorý sa snaží o návrat zvierat do voľnej prírody.

Kôň Przewalský bol vo voľnej prírode vyhubený koncom 60-tych rokov. Od 30-tych rokov minulého storočia sa intenzívne chovu týchto koní venovali zoo Praha, Mníchov a niektoré americké zoo. Vďaka nim sa populáciu v ľudskej opatere podarilo rozmnožiť natoľko, že od 90 – tych rokov prebiehajú snahy a pokusy o ich návrat do voľnej prírody, konkrétne do Mongolska.

Košická zoologická záhrada chová kone Przewalského od roku 1991 a celkovo sa v nej narodilo 10 kobyliek a jeden žrebček. Ich pôvodná domovina je Mongolsko a Čína, do ktorej sa ich snaží momentálne vrátiť. Do spolupráce ju oslovila zoo Praha, ktorá v týchto mesiacoch zorganizovala ďalšiu etapu prevozu týchto koní do Mongolska. Košická zoo sa už raz tohto programu zúčastnila v roku 1997, kedy do stepí mongolských národných parkov vyslala dve kobylky Kláru a Babetu, ktoré tam porodili celkom deväť žriebät.
„Hlavnou myšlienkou projektu je vrátiť kone Przewalského späť do voľnej prírody a dopomôcť tak k vytvoreniu životaschopnej populácie divých koní, ako to bolo celé stáročia.
V posledných rokoch pre finančnú náročnosť transportov presuny do voľnej prírode prestali, o to väčším úspechom je snaha zoo Praha, ktorá sa rozhodla na spoluprácu v projekte osloviť aj zoo Košice," uviedol riaditeľ Zoo Košice Erich Kočner.

V týchto dňoch čaká na odlet jeden žrebec a štyri kobyly z Košíc, ktorí sa aktuálne nachádzajú v Prahe. Pocestovať by mali 15. júna do stepných oblasti Khomiin Talu v Mongolsku.
„Naša zoo tak prezentuje nielen výsledky chovateľskej práce, ale priamo zviditeľňuje aj Košice a Slovensko ako krajinu, ktorá sa podieľa na záchrane druhov ohrozených vyhubením alebo návrate už vyhubených druhov späť do voľnej prírody," dodal riaditeľ.


Košická zoo okrem tohto úspechu zaznamenala aj ďalší. Na 17. Zasadnutí Euroázijskej regionálnej asociácie zoo a akvárií, ktoré bolo minulý týždeň v ukrajinskom Nikolajeve, valné zhromaždenie jednohlasne prijalo košickú zoo za 64. člena tejto významnej medzinárodnej organizácie EARAZA. Tá združuje a zastrešuje 67 členských zoo zo 14 krajín a spolupracuje s ňou ďalších 46 zoologických odborných inštitúcií z rôznych krajín Európy.
Pre ZOO Košice je členstvo v EARAZA zásadné z hľadiska chovu a prezentácie euroázijskej fauny, tiež možnosti priamo sa podieľať na záchrane konkrétnych druhov, okrem iného koní Przewalského. V neposlednom rade pomôže získať pre Košice a Slovensko mnohé výnimočné druhy živočíchov, ku ktorým dnes zoo západnej Európe a Amerike nemajú prístup," upresnil E. Kočner.

Eva Malešová