Prejsť na obsah

Zrekonštruovaná cesta na ulici Jána Pavla II začala oddnes v predstihu slúžiť motoristom

Dôležitá cestná komunikácia na ulici Jána Pavla II. na košickom sídlisku KVP začala dnes po 4,5-mesačnej rekonštrukcii opätovne slúžiť vodičom a cestujúcim v MHD. Počas stavebných prác sa na 640 metroch vymenilo celé podložie cesty, zvýšila sa aj jej nosnosť a nanovo sa urobili obrubníky, odvodnenie, kanalizačné vpuste a zastávky MHD.

Mesto na jar pristúpilo k rekonštrukcii tejto dopravnej tepny kvôli jej dlhodobo nevyhovujúcemu technickému stavu. O súvislom asfaltovom povrchu sa nedalo veľmi hovoriť a vodiči museli obchádzať aj veľké množstvo výtlkov. Havarijný stav cesty bol spôsobený najmä vysokým počtom prechádzajúcich áut a autobusov MHD a prebiehajúcou výstavba obytného súboru v tejto lokalite.

Primátora teší nová cesta a miliónové úspory na rekonštrukciách

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pripomenul, že investičný dlh v dopravnej infraštruktúre v meste dosahuje zhruba miliardu eur. Cesta na ulici Jána Pavla II bola podľa neho jednou z najhorších  v Košiciach. Zdôraznil, že mesto má na sídlisku KVP v pláne aj ďalšie investície ako je napr. rekonštrukcia Triedy KVP. Už onedlho by malo byť známe, z akých zdrojov a kedy by sa mala uskutočniť. 

„Pri ceste na ulici Jána Pavla II, ktorá bude patriť medzi najkrajšie v Košiciach, sa nám podarila aj úžasná finančná úspora. Chýba nám tu ešte cyklochodník, ktorý sme museli ešte majetko-právne vysporiadať. Verím, že sa nám ho podarí dokončiť ešte v tomto roku. Celkovo sa nám nielen pri rekonštrukciách ciest darí šetriť finančné zdroje rádovo v miliónoch eur. Aj na tomto príklade vidíme, že celý systém riadenie mesta na zásadách efektívnosti a hospodárnosti má svoj význam, z ktorého majú osoh všetci občania nášho mesta,“ uviedol primátor. 

Rekonštrukciu cesty zrealizovala košická spoločnosť Eurovia SK, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní s cenou 710 373 eur. Oproti predpokladanej hodnote rekonštrukcie sa podarilo ušetriť takmer 800 000 eur. Dobrou správou je podľa jej riaditeľa Štefana Bálinta aj to, že oproti pôvodnému harmonogramu bola cesta odovzdaná v 6-týždňovom predstihu. Doplnil, že ich zamestnanci položili na cestu 3000 ton živice, 5000 ton kameniva, 3000 ton betónu a postavili 1,3 km obrubníkov. Hoci pôvodne počítali s úplnou uzáverou komunikácie, napokon sa rekonštrukcia uskutočnila iba formou čiastočného obmedzenia premávky v jednom jazdnom pruhu.

Starosta Lörinc je rád, že cesta na ulici Jána Pavla II. je konečne hodná svojho mena 

Dnešné uvedenie cesty na ulici Jána Pavla II do plnej prevádzky potešilo aj starostu mestskej časti Ladislava Lörinca (nezávislý). Ten ešte ako miestny poslanec v roku 2017 zasadil na protest voči ignorácii požiadaviek na jej opravu zo strany vtedajšieho vedenia mesta do výtlkov na vozovke viacero muškátov. Ako skonštatoval, je rád, že prosenie, búchanie a rokovania zabrali a v súčasnosti už majú obyvatelia k dispozícii krásnu novú cestu.

„Ďakujem mestu Košice, že cesta na ulici Jána Pavla II., ktorá vzhľadom na svoj stav už nebola hodná svojho mena, mohla byť po rokoch žiadostí zaradená do plánu opráv. Som rád, že zhotoviteľ tu urobil naozaj profesionálnu prácu a cestu sa mu podarilo odovzdať skôr. Naši občania museli síce počas rekonštrukcie trpieť, no pre nás je hlavné, že im nová cesta bude roky slúžiť. Veríme, že už čoskoro pribudne aj nový cyklochodník a táto ulica sa stane našim hlavným bulvárom. A dúfam, že už onedlho sa začne s rekonštrukciou aj ďalších nevyhovujúcich úsekov chodníkov a ciest na našom sídlisku, ktoré to už takisto roky potrebujú.“

Stavbári v meste v súčasnosti robia na viacerých opravách ciest a mostov

V meste sú momentálne stavbári v plnej permanencii na viacerých úsekoch ciest a mostov. V súčasnosti sa stavia prepojovacia cesta medzi Perešom a Lorinčíkom a rekonštruuje Americká trieda na sídlisku Ťahanovce od nadchodu až za budovu Slovenskej Pošty. Novú podobu dostávajú aj cesty na Továrenskej, Potočnej a Táborskej ulici. Motoristi budú už onedlho jazdiť po kvalitnejšom asfalte aj na úsekoch Kostolianska cesta - Kavečianska cesta, na ceste pod Hradovou a po ceste na Letisko. Okrem toho sa rekonštruujú mosty cez Hornád a Mlynský náhon na Hlinkovej ulici, resp. na Triede L. Svobodu, ktoré by mali byť dokončené v jesenných mesiacoch.