Prejsť na obsah

Zrekonštruované múzeum Dolná brána prilákalo tento rok 18 500 návštevníkov

Múzeum Dolná brána na Hlavnej ulici patrí od svojho vzniku v roku 1998 k najnavštevovanejším a turisticky k najatraktívnejším miestam v historickom centre Košíc. Nič na tomto fakte nezmenila ani rekonštrukcia, kvôli ktorej museli v uplynulom roku zostať jej priestory pred zrakmi návštevníkov uzatvorené. Po opätovnom otvorení v máji tohto roka sa zrekonštruovaný archeologický komplex tešil vysokému záujmu fanúšikov histórie mesta zo všetkých vekových kategórií. 

Martin Dani: Najvyššiu návštevnosť sme zaznamenali v máji a auguste 

„Najvyššiu návštevnosť sme zaznamenali počas osláv Dňa mesta Košice, Noci múzeí a počas Bielej noci. V máji navštívilo múzeum 3959 ľudí. Druhým najsilnejším mesiacom bol august, keď sa do podzemných priestorov prišlo pozrieť 3304 návštevníkov. Celkovo si za pol roka prevádzky našlo cestu do múzea takmer 18 500 ľudí a skoro tretinu z nich tvorili návštevníci zo zahraničia,“ informoval Martin Dani z K13 - Košické kultúrne centrá, ktoré od začiatku mája 2022 zabezpečujú správu tohto múzea. 

V unikátnom podzemnom múzeu sú sprístupnené časti historického opevnenia Košíc a bývalej mestskej kanalizácie, či artefakty z Dómu sv. Alžbety. Vďaka svojej nesmiernej historickej hodnote bolo múzeum ako súčasť národnej kultúrnej pamiatky Mestské opevnenie v roku 2010 zapísané do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu. 

Na obnovu prispelo mesto aj maďarská vláda 

Po nedávnej rekonštrukcii pribudli tento rok do interaktívnej expozície viaceré moderné multimediálne prezentácie, infokiosky, špeciálne efekty či 3D archeomodely. Realizácie sa podarila aj vďaka finančnej podpore 180 000 eur od maďarského Ministerstva zahraničných vecí a obchodu v rámci projektu Živá história. Mesto Košice prispelo sumou 200 000 eur na viaceré stavebno-technické úpravy. Vymenili sa elektroinštalácie, svietidlá, osvetlenia vitrín a exponátov. Pribudla tiež šikmá dopravná plošina, aby mohli múzeum navštíviť aj ľudia na vozíku. 

Priestory komplexu sa využívajú aj na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia počas osláv Dňa mesta Košice alebo v rámci Košického kultúrneho leta. V podzemí je umiestnené aj Múzeum tokajskej vínnej cesty. To informuje návštevníkov aj o bohatej vinárskej histórii mesta Košice, ktoré v minulosti patrilo medzi významných predajcov tokajského vína po celej Európe.

„Dolná brána je priestor, ktorý Košičania dlhodobo poznajú ako stretávací bod. Pevne verím, že sa stane aj kultúrnym centrom, ktoré bude predstavovať unikátnu históriu Košíc moderným a lákavým spôsobom. Naše opevnenie je historickým príbehom spolupráce Slovákov, Maďarov a Nemcov. Prepája v sebe tie najvýznamnejšie panovnícke dynastie a postavy uhorskej histórie. Sme na ňu hrdí a chceme, aby sa o nej mohlo dozvedieť čo najviac návštevníkov, ktorý sa tam potom budú radi vracať," uviedol na jar pri jej otvorení primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Múzeum vás privíta každý deň medzi 10.00 - 18.00 hod.

Vzhľadom na slušný záujem návštevníkov zostáva Dolná brána na rozdiel od minulých rokov otvorená aj v novembri. Nahliadnutie do histórie mesta Košice tam bude aj naďalej možné každý deň v týždni od 10.00 do 18.00 hod. V prípade záujmu väčších skupín alebo škôl je možné objednať si prehliadku prostredníctvom e-mailu dolnabrana@k13.sk

Zimnú prestávku chcú mesto a K13 - Košické kultúrne centrá využiť na drobné opravy, doplnenie historických artefaktov a na inštaláciu interaktívnych exponátov pre deti. Múzeum by sa následne malo opätovne otvoriť na jar budúceho roka.

„Múzeum Dolná brána unikátnym spôsobom približuje históriu nášho mesta. Aj preto sa teším z mimoriadneho záujmu návštevníkov o novú expozíciu v týchto podzemných priestoroch. Verím, že budeme pokračovať v trende zatraktívňovania našich kultúrnych a historických pamiatok a budúci rok priblížime históriu Košíc takouto pútavou formou ešte väčšiemu počtu vďačných návštevníkov,“ doplnil  primátor.