Prejsť na obsah

Zrekonštruované schodisko na Račom Potoku už slúži verejnosti

Zrekonštruované schodisko v lokalite Račí potok spájajúce košické mestské časti (MČ) Sever a Západ oddnes oficiálne slúži verejnosti.

Mesto Košice začalo s jeho rekonštrukciou koncom mája. Zhotoviteľom nového schodiska z gabiónových košov, ktoré sú vyplnené lomovým kameňom a nechýba na ňom ani cykložliabok bola spoločnosť Eurovia Sk. Tá uspela vo verejnom obstarávaní s najnižšou ponukou vo výške 41 856 eur bez DPH.

Schodisko bolo dlhé roky v zanedbanom stave. Na základe iniciatívy mesta sa v spolupráci s oboma mestskými časťami dohodlo, že nový šat dostane nielen problémové schodisko, ale aj nebezpečný mostík ponad Račí potok. Vynovená lávka, na ktorej obnove sa spoločne podieľali mestské časti Sever a Západ, je v prevádzke od konca minulého roka.  

V pláne sú aj schodiská na Západe, na Podhradovej, na sídlisku Dargovských hrdinov alebo na Juhu

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) počas dnešného slávnostného otvorenia uviedol, že po Račom potoku plánuje mesto opravovať aj ďalšie zubom času nahlodané schodiská, ktoré sú v intravilánoch mestských častí. Zamerať sa chcú najmä na tie, ktoré sú Západe, na Podhradovej, na sídlisku Dargovských hrdinov alebo na Juhu.

„V minulosti sa opravovali najmä veľké dopravné tepny a schodiskám sa nevenovala dostatočná pozornosť. Chcem poďakovať každému, kto na Račom potoku priložil ruku k dielu. Išlo o veľmi komplikovanú stavbu, na ktorú nemohli byť použité žiadne stroje alebo stavebné mechanizmy. Chlapi museli na svojich pleciach niesť piesok, kamene, cement a ďalší stavebný materiál. Nedávno sme dokončili pasportizáciu ciest a chodníkov. Verím, že aj napriek veľkým komplikáciám pri verejných obstarávaniach budeme môcť už onedlho začať s poriadnou rekonštrukciou chodníkov, ciest alebo schodík, ktorú si všimne každý Košičan,“ uviedol primátor. 

Starosta MČ Košice – Západ Marcel Vrchota (SaS) skonštatoval, že aj vďaka peniazom z mesta Košice mohla ich mestská časť vo vlastnej réžii zrekonštruovať viacero schodísk.  

„Koncom minulého roka sme opravili lávku, teraz mesto vynovilo schody, Tým sa symbolicky spojili nielen tieto investície, ale zlepšila sa aj dostupnosť nielen tejto lokality pre Košičanov. Tu na Račom potoku ide o pomerne frekventované schodisko využívané obyvateľmi mnohých mestských častí. Mnohí sa nám roky sťažovali, že je v zlom stave a najmä v zime bolo chodenie po nich až životu nebezpečné. Som rád, že to je už teraz bezpredmetné.“

Podľa starostu Ténaia má zrekonštruované schodisko aj duchovný rozmer
 
Podľa starostu košického Severu Františka Ténaia (nezávislý) využijú nové schodisko nielen obyvatelia, ale aj mnohí záhradkári, návštevníci cintorína na Rozálii alebo aj tí, ktorí chodia na Kalváriu
 
„Spája Sever ako rozlohou najväčšiu mestskú časť so Západom, v ktorej žije najviac obyvateľov. Schodisko je umiestnené mimo zóny s dobrou dostupnosťou MHD, preto je to dôležitá prepojovacia komunikácia. Tým, že je tu blízko aj Rozália a Kalvária, má to aj svoj duchovný rozmer. Predtým tu boli problémy, keď nasnežilo alebo primrzlo, zo schodiska povypadávali aj niektoré jeho časti. Požiadavky obyvateľov bolo, aby sa to čo najskôr opravilo. Verím, že čoskoro sa zrekonštruujú aj ďalšie schodiská v našej mestskej časti.
 
Ako doplnil viceprimátor Marcel Gibóda (nezávislý), pravidelne sa stretávajú s požiadavkami obyvateľov, aby pri rekonštrukciách chodníkov mysleli aj na fanúšikov cyklodopravy.
 
„Pri rekonštrukciách sa neustále zamýšľame nad smart riešeniami. Nie vždy je to možné, občas je to problematické najmä kvôli zeleni. Som rád, že tu na Račom potoku sa do projektu podarilo zakomponovať aj výstavbu cykložliabku, ktorý každému výrazne uľahčí prepravu bicykla cez schodisko. Cyklisti tak už toto miesto nemusia obchádzať.“