Prejsť na obsah

28.1. - v Košiciach otvorili Honorárny konzulát Tureckej republiky

Dnes, vo štvrtok 28. januára 2010, slávnostne odovzdal poverovacie listiny podpísané prezidentom Tureckej republiky a Ministerstvom zahraničných vecí Turecka veľvyslanec Tureckej republiky na Slovensku Tunç Ügdül novému honorárnemu konzulovi Štefanovi Melníkovi. Ako v príhovore turecký veľvyslanec povedal, honorárny konzul Turecka na Slovensku prispeje k objavovaniu nových možností ďalšej spolupráce oboch krajín. "Vynikajúce vzťahy Turecka a Slovenska, ktoré na najvyššej úrovni potvrdila aj nedávna návšteva predsedu vlády Slovenskej republiky Róberta Fica v Turecku 13. októbra 2009 a návšteva prezidenta Tureckej republiky Abdullaha Güla na Slovensku v dňoch 1.-3. novembra 2009, sa tak ešte viac upevnia," dodal veľvyslanec.

Slávnostné otvorenie honorárneho konzulátu v Košiciach sa uskutočnilo za účasti predstaviteľov samosprávy mesta Košice, Košického samosprávneho kraja, zástupcov ďalších inštitúcií a organizácií. Za mesto Košice predniesol krátky príhovor aj primátor mesta František Knapík. Vyjadril presvedčenie, že honorárny konzulát nie je umiestnený v našom meste náhodou a podporil myšlienku rozširovania spolupráce a dobrých kontaktov medzi obomi krajinami aj na úrovní miest a občanov. Sídlo Honorárneho konzulátu Tureckej republiky sa nachádza na Mlynskej ulici č.2.

Štefan Melník je úspešný podnikateľ z východného Slovenska, ktorý svoje aktivity zameriava na oblasť cestovného ruchu, rozvoja a ekológie. Pôsobnosť honorárneho konzulátu, ktorý zastupuje, sa bude vzťahovať na región Košice a Prešov. "Chcem sa zamerať najmä na rozvoj ekonomických vzťahov a turistického ruchu na regionálnej úrovni. Nielen Turecko má čo ponúknuť našim obyvateľom, ale platí to aj naopak. Honorárny konzulát bude prístupnejší pre bežných občanov oboch republík a mal by zjednodušiť vybavovanie všetkých úradných záležitostí," uviedol nový honorárny konzul.

Turecko sa so svojou dynamickou ekonomikou, mladým obyvateľstvom, veľkým trhom, kultúrnou rozmanitosťou, energetickou bezpečnosťou spolu s ropovodmi, križujúcimi krajinu zo severu na juh a z východu na západ a svojou politickou silou, stabilitou a jedinečnou geostrategickou pozíciou na mape sveta, stalo faktorom stability v regióne, aj za jeho hranicami.

zdroj: TASR