Prejsť na obsah

Do nového parkovacieho systému pod správou mesta Košice sa už zaregistrovalo vyše 3000 ľudí

Mesto Košice je od 7. januára 2019 namiesto spoločnosti EEI výlučným prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Ešte o deň skôr sme na Troch kráľov spustili na mestskej webstránke: parking.kosice.sk, registráciu pre vydanie rezidentských parkovacích kariet.

Požiadať o vydanie rezidentskej karty je zároveň možné aj priamo v budove mestského magistrátu na Triede SNP 48 v Košiciach, v budovách úradov mestských častí Juh na Smetanovej 4, Sever na Festivalom námestí 2 pri Amfiteátri, v Starom Meste na Hviezdoslavovej 7, ale aj Kulturparku a v obchodnom centre Aupark.

Po 17 dňoch sa dnes ráno podarilo prekonať métu 3000 zaregistrovaných Košičanov bývajúcich v centrálnej mestskej zóne alebo v rezidentských lokalitách č. 1 až 10. Trojtisícim rezidentom s mestskou parkovaciu kartu bol obyvateľ košického Juhu.

„Aj na tomto príklade je dobre viditeľné, že Košičania pozitívne vnímajú zmeny, ktoré sme za tak krátky čas stihli uskutočniť v oblasti plateného parkovania. Dokumentuje to aj ich veľký záujem o parkovacie karty, ktoré vydáva mesto Košice. Teší ma aj to, že obyvatelia, ale aj návštevníci mesta čoraz viac uprednostňujú platbu parkovného do mestskej kasy. Za prvé dva týždne, keď sme mali vo svojej správe parkovanie, sme prostredníctvom zaplatených SMS získali  do mestského rozpočtu 18 112 eur. To sú peniaze, ktoré by ešte uplynulý rok odtiekli na účet EEI. Teraz zostanú u nás a pomôžu hlavne Košičanom,“ myslí si primátor.

Už o týždeň sa uskutoční neplánované (mimoriadne) rokovanie Mestského zastupiteľstva, na ktorom poslanci budú schvaľovať zmeny vo Všeobecne záväznom nariadení (VZN) mesta č.157, týkajúce sa plateného parkovania. Ako dodal primátor, novelou VZN sa vyjde v ústrety viacerým požiadavkám verejnosti.

Najpodstatnejšou zmenou bude po schválení poslancami zníženie cien SMS parkovania o 20 percent, čím sa jeho cena dostane na úroveň bežného parkovacieho lístka. Zároveň sa pripravuje skrátenie času základnej úhrady parkovného zo súčasnej jednej hodiny na 30 minút. V pláne je ešte okrem iného aj zrušenie platieb parkovného počas sobôt v rezidentských lokalitách a na parkoviskách pri OC Merkúr, na Festivalovom námestí, pri Jumbo centre, v okolí Angels arény a parkoviskách na Južnej triede.