Prejsť na obsah

Dobrovoľníci z košického magistrátu a mestských podnikov vyčistia starý Evanjelický cintorín

Mladšie generácie Košičanov asi netušia že nad Žriedlovou ulicou pri Starej sladovni v Košiciach sa kedysi nachádzal evanjelický cintorín, ktorý bol založený už v roku 1687. Bol to druhý najstarší cintorín v meste, pochovávalo sa na ňom do roku 1889.

Torzo cintorína je dlhodobo zarastené burinou a „zasypané“ odpadkami. Keďže Košice sú v tomto roku Európske hlavné mesto dobrovoľníctva, zamestnanci košického magistrátu a mestských podnikov, respektíve košických mestských častí, celý areál bývalého evanjelického cintorína v piatok (17. 5. 2019) vyčistia, a v rámci možností dajú do poriadku.

Nebude to však posledná takáto aktivita. Košický mestský poslanec Dominik Karaffa, ktorý spoluorganizuje dobrovoľnícku akciu  pracuje na tom, aby toto územie získala do správy príspevková organizácia  Správa mestskej zelene, čím sa zabezpečí pravidelná celoročná starostlivosť a do budúcna aj revitalizácia celého územia.  

Okrem iného aj preto, lebo cintorín sa stal už od svojho založenia miestom posledného odpočinku mnohých významných a pozoruhodných osobností Košíc. Obchodníkov, podnikateľov, advokátov, verejných činiteľov, pochovaný tam bol dokonca aj priamy účastník občianskej vojny Severu proti Juhu, major Andrej Gállik – Gállfy. Bol tam i hrob synov svetoznámeho nemeckého vydavateľa Otta Wiganda z 19. storočia, dôstojníkov, šľachticov, mestskej i cirkevnej inteligencie, tiež literáta a slovenského evanjelického kňaza, Eduarda Škultétyho.

Začiatkom konca tejto významnej historickej pamiatky bol projekt (70. roky 20. storočia) cielenej likvidácie a snahy premeniť cintorín na park.  Dovtedy ešte zachované kaplnky a náhrobky významných košických evanjelických rodín zrovnali so zemou ťažké mechanizmy, stáť ostala iba pohrebná kaplnka rodiny nemeckého generála Pohle – Roth. Celý areál cintorína vrátane kaplnky dlhé desaťročia chátral, stal sa terčom rôznych asociálov, ktorí bývalý cintorín postupne zdevastovali.