Prejsť na obsah

EEI uznala, že samospráva je jediným prevádzkovateľom parkovacieho systému v Košiciach

Mesto Košice zobralo na vedomie jednostranné rozhodnutie spoločnosti EEI, ktorá od piatka 15. marca bez akéhokoľvek predchádzajúceho upozornenia alebo dohody s Mestom Košice ako prevádzkovateľom parkovacieho systému v meste, odstavila všetky svoje parkovacie automaty.

Podľa nášho názoru to možno vnímať zo strany EEI ako uznanie skutočnosti, že samospráva je jediným prevádzkovateľom parkovacieho systému v meste, čo doteraz odmietali uznať.

Spoločnosť EEI ešte v nedávno zaslanom oficiálnom liste uviedla, že do 16. februára, čo bol začiatok účinnosti novelizovaného VZN, nie je schopná aktualizovať svoje parkovacie automaty, aby sa ceny v nich zosúladili s platnou tarifou a vyžiadala si ďalší mesiac navyše. Svoj prísľub si nesplnila a ešte pred skončením ňou navrhovanej doby jednostranne deaktivovala všetky svoje parkovacie automaty bez toho, aby informovali vodičov alebo Mesto Košice.

Pripomíname, že po odstavení parkovacích automatov je aj naďalej možnosť uhrádzať parkovné Mestu Košice dvoma spôsobmi, a to prostredníctvom SMS na číslo 2200, naskenovaním QR kódu na dopravnom značení alebo na stránke parking.kosice.sk (podrobnosti uvádzame na konci správy). Parkovacie automaty boli aj doteraz z pohľadu Mesta Košice len alternatívou k SMS platbám, resp. platbami cez QR kód.

Hoci sú mimo prevádzky aj parkomaty na rampových parkoviskách v meste (Kasárenské námestie, Orlia ulica, Vodná ulica, Jumbo centrum, Strojárenská ulica,  Moyzesova ulica pri Angels Aréne, pri Amfiteátri - Festivalové námestie - Stred a  pri Sociálnej poisťovni – a parkovisko pri OC Astória), chceme zdôrazniť, že vodiči ich môžu aj naďalej využívať, keďže sú na nich zdvihnuté závory.

Podmienkou ich využívania zostáva, aby vodič počas doby ich spoplatnenia mal vopred uhradené parkovné dvoma vyššie uvedenými spôsobmi už od prvej minúty ich užívania. Mesto Košice na tieto parkoviská umiestni aj informačné tabule, na ktorých bude vysvetlený aj jednoduchý postup úhrady parkovného. Zároveň vyškolení príslušníci Mestskej polície (MP) už oddnes na parkoviskách informovali motoristov ako majú postupovať a osobne pomáhali aj s riešením všetkých ich požiadaviek.

V súvislosti s jednostranným krokom EEI obdržalo Mesto Košice, resp. Mestská polícia viaceré otázky od vodičov alebo médií, čo majú robiť v prípade, ak z rôznych dôvodov nemajú pri sebe klasický mobilný telefón, resp. smartfón alebo tablet a nevedia tak zaplatiť úhradu za parkovné.

Každý občan má na výber, či pôjde so svojim automobilom do zóny plateného parkovania. Ak tam bude chcieť odstaviť svoje auto, musí si byť vedomý toho, že jeho povinnosťou je podľa platného VZN č. 157 zaplatiť aj parkovné. Mesto nezodpovedá za vykonané kroky spoločnosti EEI, no museli sme na nich reagovať. Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí, preto vyvinieme všetko úsilie pre to, aby sme vodičom opäť umožnili možnosť úhrady aj doterajším spôsobom.

Ako sme spomínali, parkovné sa dá uhradiť SMS správou alebo QR kódom. Je na každom motoristovi ako sa rozhodne. Ak mu ani jeden z týchto spôsobov nevyhovuje, nemal by využívať možnosť parkovať na vyznačených platených miestach, pretože porušuje platné VZN a dobrovoľne sa vystavuje hrozbe sankcií zo strany MP. Jej hliadky aj naďalej chodia pravidelne kontrolovať do ulíc dodržiavanie VZN o platenom parkovaní, zároveň však aj informujú, vysvetľujú a pomáhajú vodičom, ktorí sa na nich obracajú.  

Na druhej strane sa od 15. marca nič nemení pre motoristov-rezidentov v lokalitách 1 až 10, ktorí majú vydanú parkovaciu kartu od spoločnosti EEI v tlačenej, resp. elektronickej podobe. Držiteľ takejto karty, je povinný umiestniť túto kartu, resp. doklad o jej zaplatení alebo vydaní na čelné sklo auta tak, aby sa zvonku dali pre prípadnú kontrolu prečítať všetky potrebné údaje o parkovacej karte.

Vhodným riešením je takisto preregistrácia parkovacej karty pôvodne vydanej spoločnosťou EEI, a to buď na pracovisku, ktoré v súčasnosti spracúva požiadavky na vydanie rezidentných parkovacích kariet priamo na Magistráte mesta Košice alebo zaslaním príslušnej žiadosti aj s priloženými kópiami dokladov e-mailom na parking@kosice.sk (v prípade rezidentských parkovacích kariet) alebo na abonentnakarta@kosice.sk (v prípade abonentných parkovacích kariet).

Akými spôsobmi sa dá platiť za parkovanie v Košiciach?

* Parkovné mestu Košice na všetkých platených parkovacích miestach vrátane závorových parkovísk je aj naďalej možné uhrádzať prostredníctvom zaslania SMS na číslo 2200. Cena SMS-ky sa na rozdiel od minulosti znížila o 20 percent, je rovnaká ako pri iných druhoch platieb a platí po dobu 30 minút. V texte SMS je potrebné uviesť KE, medzeru, kód tarifného pásma (A1 až A5), v ktorom sa nachádzate, medzeru a evidenčné číslo vášho vozidla (napr. KE A1 KE111AB). Ak si chcete rovno zakúpiť celodenný lístok s platnosťou na 24 hodín, ku kódu pásma v texte SMS-ky pripojíte ešte písmeno D (napr. KE A1D KE111AB). Pozor, denný lístok možno zakúpiť len pre tarifné pásma 1 až 4.

* Možnosť na platbu parkovného ponúka aj váš smartfón alebo tablet. Stačí si otvoriť aplikáciu, kde máte skener QR kódu a načítajte ho z dopravného značenia v parkovacej zóne (napr. z dopravnej značky Parkovanie - parkovacie miesta s parkovacím státím), v ktorej sa nachádzate. Budete presmerovaní na platobný portál, kde už len zadáte evidenčné číslo vášho vozidla (napr. KE111AB), číslo platobnej karty (môžete byť vyzvaní aj na overenie jej platnosti) a vyberiete si, na aký dlhý časový úsek chcete zaplatiť parkovné.

* Ďalšou možnosťou je, že si v mobile alebo tablete vyhľadáte stránku parking.kosice.sk. Kliknete na sekciu Zaplatiť na ulici (ikonka Chcem zaparkovať) a vyberiete si platbu kartou (ikonka Chcem zaplatiť kartou). Budete presmerovaní na platobný portál. V ňom najprv vyplníte tarifné pásmo, v ktorom sa nachádzate (napr. KE2) a potom aj tu zadáte evidenčné číslo vášho vozidla (napr. KE111AB), číslo platobnej karty (môžete byť vyzvaní aj na overenie jej platnosti) a vyberiete si, na aký dlhý časový úsek chcete zaplatiť parkovné.

* V oboch prípadoch si môžete uložiť vaše nastavenia a nastaviť si aj doručovanie bezplatných správ upozorňujúcich na blížiaci sa koniec vymedzenej doby, za ktorú máte uhradené parkovné. Po uhradení platby bude na Vami uvedenú e-mailovú adresu doručené potvrdenie o zaplatení. Výhodou tohto spôsobu platby je možnosť jednorazového zakúpenia parkovacieho lístka na určené časové obdobie - napríklad na 3 hodiny.