Prejsť na obsah

Košičania, postarajte sa v zime o 700 chodníkov v meste a zarobte si stovky eur

Po minuloročnom úspechu pilotného projektu Adoptuj si chodník a zarábaj spúšťa mesto Košice od 20. októbra jeho ďalšie pokračovanie. Od budúcej stredy bude opätovne možné zaregistrovať sa do mobilnej aplikácie Zimná údržba.

S jej pomocou si môže každý Košičan alebo človek žijúci v našom meste adoptovať chodník a zapojiť v zimných mesiacoch do ručného odpratávania snehu a ľadu. Chodník, o ktorý sa chce počas zimnej sezóny starať, by mal byť čo najbližšie k jeho bydlisku, aby mohol čo najrýchlejšie reagovať na výzvu a pustiť sa do vyčistenia. Jednotlivé úseky majú zväčša od 47 - 53 m² a ich dĺžka dosahuje okolo 30 - 35 metrov.

Mesto poskytne posypový materiál a základné technické zabezpečenie, zvyšok si zaobstará užívateľ vo vlastnej réžii

Na udržiavanie chodníka poskytne mesto každému záujemcovi štyri 25-kilogramové vrecia s posypovým materiálom a základné technické zabezpečenie. Metlu, lopatu, odhŕňač, prípadne ďalšie náčinie si už každý zaregistrovaný užívateľ aplikácie zaobstará vo vlastnej réžii. Na adopciu je v meste zatiaľ určených 700 chodníkov, čo je oproti minulej sezóne nárast o takmer 17 percent. Počet chodníkov sa ešte do začiatku zimy môže zvýšiť, v súčasnosti ešte prebiehajú rokovania o ďalších úsekoch vhodných na adopciu.  

Odmenou za pracovnú pohotovosť pre všetkých tých, ktorí si adoptovali a čistili chodníky aj v uplynulej sezóne, bude zvýšený paušál z minuloročných 180 eur na súčasných 220 eur. Novozaregistrovaní dobrovoľníci dostanú 200-eurový paušál. Všetci dobrovoľníci zároveň obdržia za každé vyčistenie chodníka od snehu alebo ľadu po 5 eur. Celková finančná odmena za zapojenie svojich svalov do zimnej údržby by sa tak mala pohybovať na úrovni okolo 300 eur. 

Paušálna odmena pre záujemcov vzrastie, za zimu si môžu zarobiť okolo 300 eur

Jej prvá časť vo výške 110, resp. 100 eur bude vyplatená v polovici decembra. Zvyšok paušálu spolu s  odmenami za uskutočnený počet odpratávaní uvidí každý zaregistrovaný na svojom bankovom účte v polovici apríla 2022. Ak sa niekto adoptuje chodník až v priebehu zimnej sezóny, ktorá trvá od 15. novembra 2021 do 15. marca 2022, bude jeho odmena za pracovnú pohotovosť zodpovedajúco krátená.

Celý projekt adopcie chodníkov vrátane nákladov na vývoj aplikácie, jej prevádzky, odmien a nákladov na posypový materiál stál mesto v uplynulej sezóne niečo vyše 250 000 eur. Keďže aplikáciu už vlastní mesto Košice, aj napriek zvýšeniu paušálnych odmien a väčšiemu počtu chodníkov sa pri štandardnej zime očakáva, že by výsledný účet mal pohybovať na predchádzajúcej úrovni.

Primátor Polaček: Kvalitu zimnej údržby sme vďaka Košičanom zapojených do adopcie posunuli na vyššiu úroveň

Košický primátor Jaroslav Polaček pripomenul, že uplynulú zimnú sezónu si občania adoptovali vyše 90 percent z ponúkaných 600 chodníkov, teraz predpokladajú ešte vyšší záujem. Ak by si rovnaké služby na vyčistenie 40 km chodníkov počas minulej sezóny objednali napr. v Kosite, vyšlo by to mesto na vyše 500 000 eur. Finančná úspora tak podľa neho presiahla sumu štvrť milióna eur. O projekt adopcie chodníkov sa už zaujímalo združenie Smart cities, viacero samospráv zo ZMOS-u vrátane susedného Prešova. 

"Kým v minulosti bola celá zimná údržba u Košičanov jednou z najdiskutovanejších tém v Košiciach, teraz sa to úplne zmenilo. Jej kvalitu sme posunuli na vyššiu úroveň ako doteraz. Som rád, že po prijatých zmenách a zapojení obyvateľov do tohto na slovenské pomery jedinečnému projektu sme až na pár drobností nezaznamenali sťažnosti na to ako vyzerajú košické ulice v zime. Chcem poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí minulý rok čistili chodníky v meste. Verím, že sa s nimi v zime opäť stretneme pri práci v uliciach. Naša vďaka patrí aj starostom mestských častí, ktorí uverili tomuto projektu a zistili, že tak môžeme efektívnejšie čistiť chodníky a šetriť aj finančné zdroje z nášho rozpočtu," pochvaľoval si primátor. 

Ženy sa nenechali zahanbiť, tvorili až 40 percent doborovoľníkov

Podľa koordinátora tohto projektu Petra Berinštera sa celý proces adopcie chodníkov stretol zväčša s kladnými ohlasmi. Nový systém zimnej údržby vďaka aktívnemu zapojeniu obyvateľov priniesol aj zrýchlenie a kvalitnejšie vyčistenie chodníkov v meste. Pozitívne ho prekvapilo aj veľké množstvo žien, ktoré tvorili asi 40 percent z celkového počtu zapojených dobrovoľníkov. 

"Vieme o mamičke, ktorá zobrala svoje dieťa do kočíka, uspala ho a venovala sa odpratávaniu snehu. Údržbe chodníkov sa venovali najmä Košičania, no mali sme zaregistrovaných aj desať zahraničných študentov. Zaznamenali sme aj niektoré kuriózne prípady. Na Severe napr. zakazoval jeden obyvateľ nášmu dobrovoľníkovi odpratávať sneh spred jeho domu. Inde sa niektorí obyvatelia rozčuľovali, že si boli sami zvyknutí čistiť ulicu a teraz im tam chodia cudzí ľudia, ktorí za to na rozdiel od nich dostanú aj finančnú odmenu. Všetkým z nich by som odporúčal, aby sa čo najrýchlejšie zaregistrovali do našej aplikácie a budú mať nielen dobrý pocit z čistej ulice, na ktorej bývajú, ale si aj zarobia,“ skonštatoval Peter Berinšter.

Čo je potrebné urobiť, aby ste si mohli adoptovať chodník a starať sa o neho v zime?

Po stiahnutí si bezplatnej aplikácie Zimná údržba pre operačný systém IOS, resp. Android v závislosti od značky mobilného telefónu sa záujemca zaregistruje, vyplní svoje osobné údaje a vyberie si chodník, na ktorom má záujem vykonávať zimnú údržbu. Všetci tí, ktorí sa adopcie chodníkov zúčastnili už v minulej sezóne, môžu svoj záujem nahlasovať od stredy 20. októbra. Všetci ostatní tak môžu urobiť od pondelka 1. novembra. 

Aplikácia mu automaticky vygeneruje príkaznú zmluvu a zamestnanci mesta ju pripravia na podpis. Potom má tri pracovné dni na to, aby prišiel zmluvu osobne podpísať na magistrát. Ak to za ten neurobí, úsek sa v aplikácii odblokuje na adopciu pre ďalšieho záujemcu. 

Počas zimnej sezóny aplikácia SMS notifikáciou vždy upozorní užívateľov, že na ich úsekoch je potrebné vykonať údržbu. Po potvrdení akceptovania výzvy je potrebné začať so zimnou údržbou najneskôr do štyroch hodín. Vyčistenie chodníka sa dokladuje nahratím dvoch jeho fotografií pred začiatkom odpratávania a následne aj rovnakým počtom záberov po jeho skončení. 

Ak dobrovoľník v daný deň nemôže napr. zo zdravotných dôvodov vyčistiť chodník, môže to zaňho urobiť osoba, ktorú v aplikácii zaregistroval ako svojho náhradníka alebo náhradníčku. Ak ani tá nebude môcť, musí túto skutočnosť čo najskôr oznámiť mailom na zima@kosice.sk, aby pracovníci magistrátu mohli zabezpečiť iný spôsob vyčistenia chodníka. 

Za prípadné úrazy na adoptovaných chodníkoch zodpovedá mesto 

Po odoslaní fotografií táto požiadavka zmizne. Následne v sekcii Odmeny si každý môže skontrolovať, či je vykonané vyčistenie chodníka v poriadku a či za tento deň dostane aj finančnú odmenu. V prípade nepriaznivého počasia sa môže stať, že aplikácia vyzve na čistenie chodníka aj niekoľkokrát denne. V takom prípade sa finančná odmena násobí počtom vyčistení v daný deň.

Na základe doterajších skúseností sa pri ťažkom čerstvom snehu odporúča využiť odhŕňač alebo lopatu. Pri snehovom poprašku je lepšie vziať do ruky metlu. Zimná údržba chodníka počas, resp. po padaní mrznúceho dažďa alebo poľadovice, je zas najúčinnejšia pri bežnom posype kamienkami a soľou. Aj naďalej platí, že zodpovednosť za prípadne úrazy chodcov na adoptovaných chodníkoch nesie mesto ako správca komunikácie, ktoré je pre takéto možnosti poistené a nie užívateľ aplikácie, ktorý sa počas zimy stará.

Viac informácií o aplikácií Zimná údržba je možné nájsť na webstránke zimnaudrzba.kosice.sk, na otázky občanov zodpovedia zamestnanci mesta aj na e-mailovej adrese zima@kosice.sk.