Prejsť na obsah

Košičania preferujú platbu parkovného priamo mestu

Mesto Košice je od 7. januára 2019 výlučným prevádzkovateľom parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Obyvatelia, ale aj návštevníci mesta čoraz viac uprednostňujú platbu parkovného do mestskej kasy. Dokazujú to aj príjmy, ktoré mesto Košice získalo z parkovného prostredníctvom zaplatených SMS.

Podľa zverejnených štatistických údajov boli celkové príjmy mestského rozpočtu z SMS parkingu v týždni od 14. do 20. januára 9481 eur. V predchádzajúcich štyroch rokoch, keď platené parkovanie v meste Košice prevádzkovala spoločnosť EEI, bola suma zo získaného parkovného vyššia len v roku 2018. EEI naopak získala v rokoch 2016 a 2017 z SMS parkingu nižšie príjmy než teraz mestský rozpočet.

Primátora mesta Jaroslava Polačeka (nez.) teší rastúci záujem verejnosti o platbu parkovného priamo na účet mesta.

„Za prvé dva týždne, odkedy sme prevzali parkovanie pod svoju správu, sme do mestského rozpočtu získali 18 112 eur. Zmeny v platbách za parkovanie sme zaviedli v prospech Košičanov preto, aby peniaze za parkovné boli príjmom mesta a nešli do zahraničia akcionárom spoločnosti EEI. Aj vďaka silnej informačnej kampani, zapojeniu dobrovoľníkov v uliciach mesta a kvalitným informáciám na mestskej webstránke parking.kosice.sk si obyvatelia a návštevníci mesta postupne osvojili výhody takéhoto spôsobu platby parkovného z pohodlia svojho automobilu. Ukazuje sa, že systém z pohľadu ľudí funguje a má zmysel, aby peniaze zostávali priamo v mestskej kase,“ tvrdí primátor.

Polaček verí, že ľudia budú aj naďalej uprednostňovať platby prostredníctvom SMS alebo platobnou kartou cez QR kód pred vhadzovaním mincí do parkomatov spoločnosti EEI. Tá ich aj napriek výzvam vedenia mesta zatiaľ svoje parkomaty odmieta vyradiť z prevádzky. Neoprávneným výberom parkovného týmto spôsobom porušuje právne predpisy.

Už budúci štvrtok sa uskutoční neplánované (mimoriadne) rokovanie Mestského zastupiteľstva, na ktorom poslanci budú schvaľovať zmeny vo Všeobecno-záväznom nariadení (VZN) mesta č.157 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice, teda o platenom parkovaní. Podľa primátora sa v novele výrazne vyjde v ústrety parkujúcej verejnosti.

„Máme pripravených viacero noviniek. Asi najpodstatnejšou zmenou bude zníženie cien SMS parkovania o 20 percent, čím sa jeho cena dostane na úroveň bežného parkovacieho lístka. SMS parkovanie tak bude ešte zaujímavejším a prístupnejším spôsobom ako doteraz. Zároveň pripravujeme skrátenie času základnej úhrady parkovného zo súčasnej jednej hodiny na 30 minút alebo zrušenie platieb parkovného počas sobôt v rezidentských lokalitách a na parkoviskách pri OC Merkúr, na Festivalovom námestí, pri Jumbo centre, v okolí Angels arény a parkoviskách na Južnej triede,“ uzavrel primátor.