Prejsť na obsah

Košice sú pripravené na utorkovú návštevu Svätého otca

Mesto Košice je pripravené na návštevu pápeža Františka. Po absolvovaní kontrolných dní na miestach, ktoré budúci utorok navštívi Svätý otec, to vyhlásil dnes košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý). Ten zároveň pozval každého na návštevu metropolu východu, keďže mesto vo svojom centre pripravuje bohatý sprievodný program aj pre tých, ktorí sa neregistrovali na podujatia so Svätým otcom. MHD bude v ten deň s výnimkou nočných spojov zdarma, pričom dopravu z piatich záchytných parkovísk bude zabezpečovať DMPK prostredníctvom pravidelnej kyvadlovej dopravy. Obyvateľov mesta čakajú v tejto súvislosti aj viaceré dopravné obmedzenia.

 „Mali sme veľký zoznam úloh, dnes sme celý deň kontrolovali jeho plnenie. Dokončujú sa len drobnosti, na mieste je už aj vlajková výzdoba a dotvára sa kvetinová výzdoba. V nedeľu na Dolnej bráne začneme stavať aj pódium pre sprievodný program,“ skonštatoval primátor.

Mesto bude stáť návšteva pápeža asi milión eur

Informoval, že mesto za 830 000 eur zrekonštruovalo aj viaceré úseky cesty v lokalitách, v ktorých sa bude pohybovať pápež. Aj napriek veľkému nárastu cien asfaltu a stavebných materiálov sa mestu v transparentných verejných obstarávaniach podarilo ušetriť 6 percent z predpokladanej ceny. Celkové náklady na návštevu pápeža z mestského rozpočtu prestavujú zhruba milión eur, primátor predpokladá, že vláda by mestu mala vrátiť aspoň 70 percent tejto sumy.

V sume, ktorá sa mestu vráti späť, budú zarátané aj viaceré výdavky smerujúce na sídlisko Lunik IX. Tam sa v posledných dňoch zrekonštruovala zastávka MHD a chodníky. Od začiatku vstupu na sídlisko sa vykosili náletové dreviny a upravil sa aj vstup na sídlisko okolie. Zrekonštruovala sa aj škola na ulici L. Podjavorinskej vrátane telocvične a dvora. Vymaľovali sa tam aj vnútorné priestory, vymenili okná. Škola bude slúžiť aj ako tlačové centrum pre televízne štáby a ďalšie médiá, aby mohli sprostredkovať aktuálne informácie z návštevy pápeža.

Rómovia sami čistili Lunik IX, sídlisko vyzerá úplne ináč ako v minulosti 

Pozitívom je, že návštevu pápeža berú ako príležitosť zlepšiť životné prostredie na sídlisku aj miestni obyvatelia. Zhruba 200 Rómov napr. včera zobralo do ruky hrable, motyky, čakany a sami sa podieľali na skrášlení sídliska. Primátor nielen v tejto súvislosti pripomenul, že Lunik IX už dávno nie ja takým zanedbaným sídliskom ako tomu bolo v minulosti. Už to dávno to podľa neho nie je sídlisko neplatičov. Takisto nepovažuje za správne, aby sa neho obyvateľov pozeralo ako na ľudí z okraja spoločnosti.

„Uvedomujeme si, že na Lunik IX sa zameria celý svet. Mesto aj štátne orgány predtým Lunik IX zanedbávali. Teším sa, že sme všetci vrátane pána starostu urobili maximum preto, aby sídlisko vyzeralo lepšie. Budem rád, ak vďaka Svätému otcovi budeme môcť celému Slovensku sprostredkovať, že Lunik IX spred 20 rokov sa nedá porovnať s tým ako pekne to tam teraz vyzerá."

Zatiaľ nevedno, či sa Svätý otec prejde po Hlavnej

Sídlisko sa podľa primátora už dlhodobo mení k lepšiemu. Deti tam chodia do školy, ich rodičia do práce a platia aj za elektrinu, vodu.

„Sú to naozaj veľké veci, ktoré sa tam udiali aj pričinením starostu. Mesto každý rok čistilo sídlisko a likvidovalo staré skládky. Dali sme tam kamery, každé upratané miesto už zostalo čisté. Nemám preto obavy z toho, žeby po odchode pápeža bol Lunik IX horším alebo škaredším sídliskom. „Ak sa Svätý otec tam rozhodol prísť, využime to, aby sme sprostredkovali tento odkaz, ktorý nám on sám ukáže pre celé Košice a Slovensko,“ povedal. 

Ako dodal, zatiaľ otvorenou otázkou zostáva, či sa Svätý otec v utorok popoludní prejde po Hlavnej ulici.