Prejsť na obsah

Mesto je pripravené prebrať a zabezpečiť systém parkovania vo vlastnej réžii

Dnes o tom informovalo vedenie mesta na tlačovej konferencii. Od 1.1.2019 podľa platného všeobecne záväzného nariadenia, preberá všetky práva a povinnosti mesto Košice na seba. Z výberu parkovného plánuje zlepšiť dopravnú infraštruktúru, vybudovať nové parkoviská, parkovacie domy, či cyklotrasy. Novinkou je smart riešenie, ktoré doteraz v Košiciach nebolo možné používať na úhradu parkovania. Ľudia budú môcť platiť za parkovanie prostredníctvom webovej aplikácie cez QR kód.

V prípade platby v hotovosti ostáva možnosť využiť parkovací automat. Avšak tieto platby kontroluje firma EEI. Ak ľudia použijú tento spôsob platby, pokutu nedostanú. Mesto ale bude musieť následne od tejto spoločnosti danú sumu vymáhať.

Hlavným cieľom mesta je opäť vrátiť pakovanie jeho obyvateľom.

Košičania  sa v minulosti už viac krát vyjadrili, aby  peniaze z parkovného zostávali mestu:

“Parkovanie patrí Košičanom. Chcem poďakovať tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sme túto zmenu dotiahli do úspešného konca. Tých ľudí nebolo málo. Dôležité však je, že sme vyriešili problém, ktorý traumatizuje Košičanov už niekoľko rokov. Najskôr 17-tisíc ľudí dalo svoj podpis pod petíciu proti vyberaniu poplatkov od súkromnej spoločnosti a následne tento názor vyjadrili aj vo voľbách. Doteraz peniaze smerovali na účet súkromnej firmy, teraz zostanú v meste. Teší ma, že sme sa s týmto problémom dokázali vysporiadať v tak krátkom čase” povedal primátor mesta Jaroslav Polaček.

Zmeny sa dotknú  rezidenčného parkovania a abonentov. Ľudia, s trvalým pobytom v centrálnej mestskej časti, doteraz platili súkromnej spoločnosti ročný poplatok za možnosť parkovania pri svojich domoch. Teraz sa budú registrovať prostredníctvom web-stránky mesta parking.kosice.sk, alebo osobne na kontaktných miestach.

“Mesto je tu pre ľudí a preto sa snažíme zmeny v parkovaní čo najviac uľahčiť. Aj preto sme pripravili dve možnosti ako sa dá do nového systému zaregistrovať. On-line registráciu spustíme od nedele 6.1.2019. Vyplnením formulára na parking.kosice.sk, kde  bude všetko vysvetlené. Druhá možnosť je osobne na viacerých kontaktných miestach. Týchto miest bude od 7.1.2109 k dispozícii šesť. Tri budú na mestských úradoch, konkrétne  Juh, Sever a Staré mesto. Ďalšie kontaktné miesto bude Kulturpark na Kukučínovej, v obchodnom centre Aupark a hlavný kontaktný bod bude predstavovať kancelária na magistráte mesta Košice. Takto ľuďom ušetríme čas” dodal Jaroslav Polaček.

Novinku v podobe možnosti platenia cez inteligentné telefóny priniesla do Košíc spoločnosť FT Technologies. Tá v Čechách a na Slovensku poskytuje informačný systém pre zbory mestskej polície  vo viac ako 100 mestách. Na Slovensku majú napríklad tento systém v Trenčíne.

Spoločnosť FT Technologies nie je náhradou za EEI. Na výbere parkovania nebude participovať. Pre mesto Košice zabezpečuje technické riešenie výberu parkovného.

“Ideme po vzore iných veľkých miest. Išlo nám o to, aby sme našli pro-občianske riešenie. Nechceme robiť biznis, ako súkromná firma, ale chceme pomôcť regulovať parkovanie v prospech občanov mesta. Platené parkovanie je systém, ktorý pomáha hlavne tomu, aby sme regulovali dopravu ” povedal poslanec mesta Henrich Burdiga, ktorý je poverený riešením otázky parkovania.

 “Naše riešenie je vyskúšané a funkčné. Náš software používajú samosprávy vo viac ako 100 mestách v Čechách a na Slovensku. My nezarábame na výbere parkovania, ale poskytujeme technické riešenie pre samosprávu. Pre mesto a občanov je najvýhodnejšie využiť platbu prostredníctvom QR kódu, alebo môžu využiť SMS spôsob úhrady parkovného. Číslo, ktoré využívali ľudia doteraz na platby za parkovanie zostáva nezmenené.” Komentoval  Bednařík.