Prejsť na obsah

Mesto Košice chystá štvordňové bezplatné celoplošné antigénové testovanie

Mesto Košice organizuje od piatku 8. januára do pondelka 11. januára bezplatné celoplošné testovanie. Na tento účel objednalo celkovo 100 000 antigénových testov, ktoré poskytne štát prostredníctvom Okresného úradu Košice a Správy štátnych hmotných rezerv.

Do Košíc majú prísť testy s účinnosťou vyše 96 percent od juhokórejskej firmy SD Biosensor, ktoré sa použili na Slovensku už počas celoplošného testovania na prelome októbra a novembra minulého roka.

Primátor Polaček: Zachránime životy mnohých Košičanov

Celoplošné testovanie sa v metropole východu uskutoční na zhruba 50 odberných miestach. Budú otvorené v piatok od 16.00 do 19.00 hod, v sobotu a nedeľu medzi 9.00 – 17.00 hod. V pondelok bude v prevádzke jedno odberné miesto v Kulturparku na Kukučínovej ulici od 9.00 do 17.00 hod. Väčšina z odberných miest sa bude nachádzať na základných školách, ďalšiu časť vytvorí mesto v spolupráci s mestskými časťami. V súčasnosti prebieha pasportizácia a schvaľovanie odberových miest, definitívny zoznam bude zverejnený v štvrtok.

„Túto myšlienku sme rozoberali nielen s najvyššími štátnymi predstaviteľmi, ale aj s vedením Univerzitnej nemocnice L. Pasteura, vedením košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, či členmi Ústredného krízového štábu vrátane pána profesora Jarčušku. Od všetkých odborníkov sme dostali pozitívne reakcie a potvrdili nám zmysluplnosť testovania. Pri neustále sa zhoršujúcej epidemiologickej situácii vieme takto podchytiť stovky infikovaných Košičanov, čiastočne ním dokážeme znížiť tlak na obsadenie ďalších lôžok a využitie umelej pľúcnej ventilácie najmä v UNLP a ďalších nemocniciach a zachrániť tak životy mnohých Košičanov,“ skonštatoval primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Ten poďakoval za ústretovosť premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), riaditeľovi Štátnych hmotných rezerv Jánovi Rudolfovi ako aj viacerým ministrom vlády SR za ich pomoc s tým, aby sa v Košiciach mohlo testovanie uskutočniť. Veľká vďaka podľa neho patrí aj starostom a riaditeľom škôl, ktorí tento týždeň pripravujú vhodné priestory pre činnosť odberných miest. Zároveň vyzval všetkých zdravotníkov, ktorí aktuálne nevykonávajú urgentnú činnosť v nemocniciach alebo sa nepodieľajú na testovaní, aby sa prihlásili a pomohli mestu zabezpečiť plošné testovanie.

„Doposiaľ sme mali vyše 7400 pozitívnych Košičanov a pandémia si žiaľ v našom meste vyžiadala už 116 obetí. Ak sa nechceme dostať za pár dní tam, kde sa v súčasnosti nachádza Nitra, pripravované celoplošné testovanie v Košiciach je najvhodnejším riešením a prevenciou pred vznikom obrovských problémov, ktoré hrozia. Dnes tu máme najmä nekontrolované rodinné šírenie vírusu v domácnostiach. Ak nechceme obmedziť ďalšie fungovanie nášho mesta, musíme to rodinné šírenie zastaviť. A toto je k tomu veľmi dobrá príležitosť otestovať najmä ľudí s vyššou mobilitou. Potrebujeme ich podchytiť, pretože je u nich vyššie riziko prenosu choroby,“ uviedol Polaček.

Infektológ Jarčuška: Košice majú veľké počty novoinfikovaných pacientov

Celoplošné testovanie v Košiciach je určené hlavne pre pracujúcich ľudí, živnostníkov, malých a stredných podnikateľov, keďže kapacity v meste sú nedostatočné. Ďalšou skupinou sú ľudia v prvej línii a zamestnanci v kritickej infraštruktúre spolu s ich rodinnými príslušníkmi. Očakáva sa aj veľký záujem ľudí, ktorí sa starajú o seniorov, či zdravotne postihnutých ľudí a chcú mať istotu, že nikoho nenakazia.

Podľa infektológa a člena Ústredného krízového štábu Pavla Jarčušku má Slovensko veľmi dobré skúsenosti s podobným testovaním pred Vianocami v Trenčíne, kde sa vďaka izolácii pozitívnych ľudí a ich kontaktov, výrazne obmedzilo šírenie vírusu. Ocenil aj dlhodobú spoluprácu s vedením mesta a ďalšími štátnymi orgánmi, s ktorými sa dlhodobo stretávajú a hľadajú najoptimálnejšiu stratégiu na riešenie koronakrízy.

„Situácia je v našej nemocnici UNLP je veľmi vážna. Chceme poďakovať nielen našej, ale aj ďalším košickým nemocniciam, spolu tvoríme jeden celok a vieme si navzájom efektívne pomáhať. Testovanie má veľký význam v tom, že Košice v poslednom období sa dostávajú na čelo v počte novoinfikovaných pacientov. A okrem očkovania je takéto testovanie jediný spôsob ako ochrániť pacientov, ktorí sú vážne chorí. Chcem poprosiť Košičanov, aby využili celoplošné testovanie a to najmä tí, ktorí mohli byť v kontakte s niekým infikovaným. A ak budú pozitívne testovaní, zostali v karanténe aj so svojimi kontaktmi,“ skonštatoval.

V UNLP je podľa riaditeľa Grešša aktuálne hospitalizovaných 224 pacientov na ochorenie Covid-19

Podľa riaditeľa UNLP Vladimíra Grešša je v ich nemocnici aktuálne hospitalizovaných 224 pacientov, pre ktorých majú k dispozícii 286 reprofilizovaných lôžok. Od začiatku roka prijali veľké množstvo nových pacientov s ochorením Covid-19. Už to však nie sú len ľudia vo vyššom veku, ale častokrát ide aj o doteraz zdravých päťdesiatnikov, štyridsiatnikov alebo aj športovcom.

„Prosím všetkých, ktorí chcú chrániť svoje zdravie, aby využili antigénové testovanie organizované mestom. Máme veľmi dobrú skúsenosť, že čím skôr sa táto choroba zachytí, tým skôr sa pacient od nás môže vrátiť do domácej liečby, niekedy je to už za päť dní. Ak k nám však príde pacient, ktorý mal osem dní horúčky a so zápalom pľúc, liečba na našom pľúcnom oddelení je už podstatne zložitejšia,“ povedal.  

Mestu pri zabezpečení testovania pomôže aj polícia

Mestu chce pri celoplošnom testovaní pomôcť aj Krajského riaditeľstvo policajného zboru. Ako dodal jeho riaditeľ Radoslav Fedor, mestu poskytnú plnú súčinnosť pri ochrane verejného poriadku a tiež aj pri zabezpečení dopravy na jednotlivých odberných miesta, aby bol čo najmenej narušený plynulý chod cestnej premávky.