Prejsť na obsah

Na košickom letisku sa bude testovať formou drive-in, mesto zverejní aj informácie o dĺžke čakania na testovanie

Pred víkendovým celoplošným testovaním vyvstáva mnoho otáznikov, ktoré musí riešiť mesto Košice ako aj jednotlivé mestské časti. Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) v piatok popoludní na brífingu uviedol pre médiá, že aj naďalej je najväčším problémom metropoly východu nedostatok odberových miest.

Spolu s primátorkou Prešova Andreou Turčanovou (KDH) preto dnes vyzvali premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby vláda v spolupráci s armádou zvážila možnosť navýšenia počtu odberných tímov v oboch mestách.

Primátor: Zodpovednosť je hovoriť si pravdu a neobviňovať sa

Armáda ich pre Košice vyčlenila iba 138, čo by nebol problém pri pôvodne zamýšľanom trojdňovom testovaní, no pri jeho skrátení na dva dni nebude možné z kapacitných dôvodov otestovať 70 000 obyvateľov mesta. A keďže armáda nedovolila aj napriek snahe mesta a mestských častí vytvoriť v Košiciach priestory ďalšie odberové tímy, nastala nielen v Košiciach, ale napr. aj v Prešove a ďalších mestách kritická situácia.

„Odkaz pre všetkých kompetentných, ktorí tento projekt vymysleli, je taký, aby sme si v prvom rade hovorili pravdu, neklamali sme si, začali si dôverovať, a aby sme sa zbytočne neobviňovali. Stále sa snažíme vysvetliť najmä Košičanom, aby boli obozretní a trpezliví. Zobrali sme zodpovednosť na seba a spolu so starostami robíme všetko preto, aby testovanie prebehlo čo možno najplynulejšie. Osobne kontaktujeme priateľom a známym, volal som aj riaditeľom košických nemocníc, aby sme dostali čo najviac zdravotníkov do jednotlivých odmerných miest,“ skonštatoval primátor.

Podľa starostu Petrovčika má armáda problém s vlastnou komunikáciou 

Starosta Starého Mesta Igor Petrovčik (nezávislý) takisto nerozumie tomu, akým spôsobom fungujú naše ozbrojené sily.

Celý zásadný problém je, že armáda má problém interne komunikovať medzi  sebou. Jeden dôstojník nevie, čo robí druhý. My sme viacerým museli aj niekoľkokrát zopakovať to, čo sme už predtým povedali inému vojakovi. Problém je aj s komunikáciou navonok, informácie išli pomaly, vojaci na pridelených miestach nemali relevantné odpovede na naše otázky. Preto sme začali improvizovať a riadiť sa rôznymi pokynmi, ktoré chodili. Pár hodín pre začiatkom testovania sú všetky miestnosti pripravené. Chcem poďakovať zamestnancom úradu a našim pomocníkom, že sme to zvládli. Naďalej však čakáme na príchod vojakov. Snáď prídu do polnoci a keď im ukážeme pripravenú samosprávu, aspoň zdarne prestrihnú pásku. A môžeme začať s testovaním.“ 

Starostovi Pereša zobrali vojaci zdravotníkov

Polaček zdôraznil, že mesto a mestské časti sú pripravené a splnia všetko, čo im vláda uložila vo svojom uznesení.

„Ale to, čo nám neuložila a mala zabezpečiť, zlyháva. Niektoré odberné miesta stále nemajú dostatok zdravotníckeho personálu. Teraz však môžem povedať, že 138 tímov iste kapacitne naplnených bude. Čo bude v sobotu ráno, kto každý môže byť pozitívny a nebude môcť testovať občanov a či všetci prídu a či sú zo strany armády zálohy, je zatiaľ veľkým otáznikom.“

Starosta Pereša Jozef Karabin (nezávislý) len nechápavo krútil hlavou nad tým, čo sa v uplynulých dňoch dialo v ich mestskej časti. Vytvoril dva tímy zdravotníkov, ale použiť mohol len jeden.

„Mrzí ma, že starostovia musia dávať dokopy tímy zdravotníkov. Dám dokopy dva tímy, potom mi armáda povie, že mi jeden tím mojich ľudí berie. Pýtam sa prečo. Ako to zvládne? Nerozumiem, kvôli čomu dá armáda jedného desiatnika pre dva tímy. Nechápem, prečo je všetko na našich pleciach," zamyslel sa.

V Aeroklube na letisku chystá mesto s vlastnými zdravotníkmi priestory až pre 10 odberných tímov

Primátor doplnil, že pre tých, ktorí chcú absolvovať víkendové plošné testovanie z pohodlia svojho auta, pripravilo mesto v spolupráci s políciou počas víkendu odberné miesto vo forme drive-in v areáli Aeroklubu na košickom letisku. Autom sa tam bude možné dostať sa len príjazdovou cestou smerom z mestskej časti Pereš. Návrat po testovaní bude povolený z druhej strany letiska výlučne po ceste do Barce. Počas celého priebehu testovania budú na letisku prítomné policajné jednotky, ktoré budú usmerňovať dopravu. Premávka autobusovej linky číslo 23 v smere na letisko a z letiska do centra mesta bude v štandardnom režime.

„Tým, že máme málo odmerných miest, dohodli sme sa so starostami, že pri letisku zriadime ešte jedno špeciálne pracovisko, ktoré pôjde na náklady mesta. Bude to asi najväčšie pracovisko na Slovensku, už teraz je tam pripravených priestor pre 10 odberných tímov. Budeme robiť všetko pre to, aby tie zlyhania v organizácii, ktoré zrejme nastanú, sme dokázali znížiť a obslúžili tam Košičanov. Armáda nám na toto stanovisko schválila len jeden odberný tím. My sme to však zobrali do svojich rúk, našli sme vlastných zdravotníkov a v tejto chvíli môžem prehlásiť, že ich tam bude v prevádzke desať.“ 

Rady pri odberných miestach si skontrolujete na korona.kosice.sk/spolocna-zodpovednost

Zároveň počas celého víkendu bude mesto Košice na stránke korona.kosice.sk/spolocna-zodpovednost/ zverejňovať orientačné čakacie doby na jednotlivých odberných miestach na základe hlásení príslušníkov Mestskej polície. Už spomínaný drive-in bude možné nájsť v sekcii Barca. "Každý, kto si tam klikne, sa dozvie ako dlho sa čaká. Veríme, že to bude užitočná pomôcka pre všetkých našich obyvateľov a pomôže im v rozhodovaní, na ktoré odberné miesto sa majú vybrať," dodal primátor.