Prejsť na obsah

Na rozhodnutiach Stavebného úradu sa objavili podpisy jeho mŕtveho šéfa, primátor dal podnet na prokuratúru

Podvodníci sfalšovali dve stavebné povolenia vydané Stavebným úradom mesta Košice! Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) v tejto súvislosti podal dnes podnet na Okresnú prokuratúru kvôli podozreniu zo spáchaniu trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky.

Prvý prípad sa týkal vydania rozhodnutia o zmene v užívaní časti stavby na Moyzesovej ulici. Stavebnému úradu bola prostredníctvom košického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) doručená na overenie žiadosť o uvedenie priestorov do prevádzky, ktorú predkladala košická spoločnosť. Okrem toho, že účastník konania doložil rozhodnutie bez vyznačenia jeho právoplatnosti, bola na ňom ešte ďalšia pozoruhodná vec.

Rozhodnutie z 27. mája bolo podpísané bývalým vedúcim referátu Stavebného úradu mesta. Keďže ten zomrel 9. mája a od začiatku marca kvôli práceneschopnosti nepodpisoval žiadne rozhodnutia, RÚVZ vo svojom podnete požiadal stavebný úrad mesta Košice o overenie predloženého rozhodnutia. Preverením sa zistilo, že žiadne takéto rozhodnutie nebolo vydané. Stavebný úrad dokonca neeviduje ani žiadnu žiadosť v tejto veci.

Primátor: Nech to slúži ako výstraha pre všetkých, ktorí chcú v Košiciach podvádzať

„Toto už prekročilo akékoľvek medze. Je neuveriteľné, že niektorí ľudia sa už nezastavia absolútne pred ničím, falšujú úradné dokumenty a neštítia sa na to zneužívať podpisy človeka, ktorý je po smrti. Zostal som v šoku a rozhorčený, keď som sa o tom dozvedel. Mojim politickým mottom je, že pravidlá musia platiť pre každého a preto som sme pristúpili k podaniu trestného oznámenia. Nech to slúži ako výstraha pre všetkých, ktorí chcú v Košiciach podvádzať a myslia si, že pre nich zákon neplatí,“ informoval dnes médiá primátor Jaroslav Polaček.

Podvodníci do svojej sfalšovanej žiadosti zakomponovali rozhodnutie Stavebného úradu, ktorý 27. mája povolil zmenu v užívaní časti stavby pri priestoroch na 1. poschodí tej istej budovy. Pri porovnaní riadneho právoplatného rozhodnutia a nikdy nevydaného rozhodnutia sa zistilo, že sú veľmi podobné. Rozdielom bolo mierne odlišné písmo a odlišná intenzita farby na častiach rozhodnutia, ktoré boli neznámou osobou zmenené.

Podvodníci si pri falšovaní dátumov nevšimli, že Stavebný úrad v nedeľu nevykonáva žiadnu činnosť

Zaujímavosťou sfalšovaného rozhodnutia je aj napr. vyjadrenie Inšpektorátu práce v Košiciach, ktorý listom z 14. júna 2019 oznámil Stavebnému úradu, že sa nezúčastní o takmer rok neskôr 17. mája 2020 v nedeľu. V rozhodnutí je uvedené, že stavebný úrad oznámil v nedeľu 3. mája 2020 začatie konania a rovnako v nedeľu 17. mája 2020 vykonal miestne šetrenie. V posledný deň týždňa pritom stavebný úrad neoznamuje konania ani nevykonáva miestne šetrenia.

V jednom z rozhodnutí bez vyznačenia jeho právoplatnosti je falošná aj červená pečiatka Stavebného úradu mesta so štátnym znakom. Pri druhom rozhodnutí s vyznačenou právoplatnosťou je podpis bývalého riaditeľa v čiernej farbe, keďže ide o čierno-bielu kópiu, pečiatka vedľa tohto podpisu je však v červenej farbe. Odtlačok pečiatky je pritom výrazne menší ako je okrúhla pečiatka so štátnym znakom používaná Stavebným úradom mesta Košice.

Na základe sfalšovaného rozhodnutia už začali stavať aj rodinný dom v Krásnej

V rovnakej veci možného spáchania trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky bolo podané aj ďalšie trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. V tomto prípade išlo o sfalšované rozhodnutie Stavebného úradu, na základe ktorého už stavebník začal stavať svoj rodinný dom v mestskej časti Krásna.

Momentálne sa už tam nachádzajú základy domu a betónová platňa, stavebné práce sú momentálne pozastavené. Stavebný úrad pritom žiadne stavebné povolenia v tejto lokalite doposiaľ nevydal a nikdy neobdržal ani žiadosť o jeho vydanie. V sfalšovanom rozhodnutí podpísanom bývalým šéfom Stavebného úradu mesta bolo uvedených viacero gramatických, či faktografických chýb, na konci viet chýbali bodky. Dokonca v ňom bola mestská časť Košice Krásna trikrát nesprávne označená ako Krásna nad Hornádom.

Mesto od nástupu nového vedenia podalo 11 podnetov a trestných oznámení na prokuratúru

Mesto Košice podalo za uplynulého poldruha roka po nástupe svojho nového vedenia celkovo 11 podnetov a trestných oznámení na prokuratúru. Vo väčšine z nich v súčasnosti prebieha vyšetrovanie, výnimkou je predaj budovy na Kukučínovej 17 pre Vysokú školu bezpečnostného manažérstva, ktorý bol zrušený z dôvodu premlčania. 

Podania sa týkali sa najmä podozrení zo spáchania subvenčných podvodov, zneužívania právomoci verejného činiteľa, falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, marenia konkurzného konania alebo nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Zároveň bolo mesto Košice vyzvané vyšetrovateľmi kriminálnej polície k podaniu vysvetlenia v dvoch prípadoch, kde figuruje v pozícii poškodeného. Rovnako sa postupovalo aj pri ďalších dvoch prípadoch, kde sa jednalo o ekonomickú trestnú činnosť, resp. kriminalisti preverovali informácie na účely trestného konania. 

Polaček: Pokiaľ som primátorom, nebude sa kradnúť, falšovať a parazitovať na mestskom majetku

„Zákony v tomto meste dlho neplatili rovnako pre všetkých. Stojí nás veľa síl a nepríjemností to zmeniť. Sú na nás vyvíjané rôzne tlaky a odporúčania, aby sme to nechali tak. Primátorom som sa však nestal preto, aby som sa všetkým páčil a v pozadí ťahal za nitky. Už mnohým ľuďom sme pokazili biznis. Títo ľudia sa všemožne snažia očierniť mňa a mojich kolegov a dúfajú, že sa čoskoro veci vrátia do starých koľají. Pokiaľ som primátorom, tak sa tu ale nebude kradnúť, falšovať a parazitovať na mestskom majetku. To som sľúbil a dodržím to,“ uzavrel primátor.