Prejsť na obsah

Od pondelka prebralo parkovanie mesto, EEI po výzve vyjadrilo ochotu na spoločné rokovanie

Od pondelka 7.1.2019 prešlo parkovanie v Košiciach pod mesto. Magistrát sa snaží v čo najväčšej miere ľuďom zmeny vysvetliť a zjednodušiť. Preto už od víkendu funguje špeciálna webová stránka parking.kosice.sk a telefonická linka 0915 942 983, kde operátor všetkým záujemcom vysvetlí a poradí ako majú postupovať. Zároveň od dnešného dňa vysvetľujú zmeny aj dobrovoľníci v uliciach mesta. Za dnešný deň sa už zaregistrovalo do systému vyše tisíc ľudí.

Hlavnou prioritou vedenia mesta je, aby sa zmeny dotkli ľudí v čo najmenšej miere. Magistrát v uplynulých dňoch preto spustil kampaň prostredníctvom svojich komunikačných kanálov a médií. Vo vysvetľovaní zmien bude vedenie mesta na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom pokračovať aj naďalej.

„Už som to viackrát povedal, ale zopakujem, že tieto zmeny robíme pre nás všetkých. Teší ma, že sa ľudia v takom počte začali už prvý deň registrovať. V minulých rokoch zarábala na parkovaní v meste súkromná firma. Peniaze tak odchádzali z Košíc preč. Teraz zostanú u nás a pomôžu hlavne Košičanom. Chceli sme, aby sa tieto zmeny dotkli motoristov v čo možno najmenšej miere. Preto sa napríklad rezidenti môžu zaregistrovať aj cez web. Od dnešného dňa však majú možnosť aj osobnej registrácie až na šiestich miestach,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček.

Rezidenti sa môžu prísť osobne zaregistrovať vybavujú nielen do budovy magistrátu na Triede SNP 48 v Košiciach, v budovách úradov mestských častí Juh na Smetanovej 4, Sever na Festivalom námestí 2 pri Amfiteátri, v Starom Meste na Hviezdoslavovej 7, ale aj Kulturparku a v obchodnom centre Aupark.

„Na stredajšie popoludnie sme naplánovali tlačovú konferenciu v OC Aupark. Aj tam budeme rozprávať o tom, ako majú na zmeny ľudia reagovať. Verím, že aj takýmto osobnejším prístupom ľudia pochopia, že ide o správnu vec. Nesnažíme sa len o to, aby sa ľudia ľahko dostali k informáciám, ale aj o to, aby sa samotné informácie dostávali priamo k ľuďom. Preto od utorka 8. januára budeme distribuovať informačné letáky o novom koncepte parkovania v meste do bytov a domov v Košiciach,“ doplnil primátor.

Prioritou súčasného vedenia je, aby prechod na nový systém parkovania sa zaobišiel bez problémov a bol čo najplynulejší. Mesto zároveň opäť vyzvalo súkromnú spoločnosť EEI, ktorá mala doteraz v správe parkovanie v Košiciach, na spoločné stretnutie, s čím jej zástupcovia v pondelok popoludní predbežne súhlasili. Stretnutie by sa malo uskutočniť vo štvrtok 10.1.2019 o desiatej hodine na magistráte a o jeho výsledkoch budeme Košičanov informovať.