Prejsť na obsah

Od pondelka sa ruší bezplatné parkovanie v meste

Motoristi a návštevníci metropoly východu už nebudú môcť parkovať v uliciach mesta bezplatne. Vzhľadom na postupné uvoľňovanie opatrení pred šírením nového koronavírusu schválilo dnes Mestské zastupiteľstvo na návrh viceprimátora Marcela Gibódu (nezávislý) uznesenie, v ktorom sa od 1. júna obnoví výber parkovného v zóne plateného parkovania.

Bezplatne sa v Košiciach dalo zaparkovať od 1. apríla 2020. V súlade so zákonom o civilnej ochrane a vládou vyhlásenej mimoriadnej situácii to na návrh primátora mesta Jaroslava Polačeka (nezávislý) koncom marca schválilo zastupiteľstvo. Cieľom bolo obmedzenie počtu ľudí v električkách a autobusoch a uprednostnenie osobnej dopravy na úkor MHD.

„Dôvodom bolo vyjsť v ústrety rodinným príslušníkom, ktorí parkovanie využili na účel donášky nákupu či inej pomoci svojim rodičom a starým rodičom, čím im počas krízovej situácie pomohli ochrániť zdravie a zabezpečiť všetko potrebné,“ skonštatoval vtedy Polaček.

Od 1. júna sa parkovanie vracia do pôvodného stavu

V súčasnosti však už dôvody na tento krok pominuli. Podľa primátora toto riešenie malo význam na začiatku koronakrízy.

„Chceli sme dostať ľudí z prostriedkov MHD, aby sa zabránilo šíreniu koronavírusu. V dnešnej situácii už toto opatrenie nie je potrebné, takže nie je dôvod na to, aby sme sa nemohli vrátiť k pôvodnému stavu,“ uviedol počas rokovania.

S týmto názorom súhlasili aj viacerí poslanci. Podľa Ericha Blanára (KAN) by sa malo čo najskôr zaviesť platené parkovanie, keďže v centre je teraz problém nájsť voľné miesto a na druhej strane z tohto dôvodu nie je dostatočne využívaná MHD. Podobne sa vyjadril aj poslanec Michal Djordjevič (nezávislý), podľa ktorého je aj vzhľadom na nárast dopravy v centre najvyšší čas zrušiť bezplatné parkovanie.