Prejsť na obsah

Primátor Polaček: S EEI sme sa nedohodli, zvolávam mimoriadne mestské zastupiteľstvo k parkovaniu

V štvrtok sa v Bratislave uskutočnilo zhruba trojhodinové pracovné stretnutie medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI, ktorá doteraz zabezpečovala parkovanie v našom meste.

Mesto Košice na ňom zastupoval mimoriadny splnomocnenec a zároveň mestský poslanec Henrich Burdiga, spoločnosť EEI jej konateľ Ján Fellegi. Hlavným účelom stretnutia bola prezentácie postojov oboch strán k parkovaniu v meste.

Podľa primátora  mesta Jaroslava Polačeka zatiaľ nedošlo k žiadnej konkrétnej dohode v otázkach, ktoré najviac trápia motoristov v meste. Prísľubom je aspoň to, že experti oboch strán sa majú stretnúť a hľadať spôsob na vzájomnú dohodu na ďalšom rokovaní už budúci týždeň v Košiciach. Primátor trvá na tom, že mesto nemieni EEI kompenzovať finančné nároky, ktoré vzniesla spoločnosť po tom, čo mesto prevzalo parkovanie pod svoju správu. Na druhej strane pripustil, že ak EEI preukáže zhodnotenie mestského majetku napr. v podobe výstavby parkovacích plôch, budú spolu hľadať spôsoby ako im mesto preplatí tieto investície.

A práve riešeniu sporov medzi mestom a spoločnosťou EEI sa posledný januárový deň bude venovať mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva. 

„Na štvrtkovom stretnutí s EEI padla dohoda len na tom, že medzi nami budú prebiehať ďalšie rokovania. Keďže parkovanie v meste musí fungovať bez problémov, rozhodol som sa na 31. januára zvolať mimoriadne mestské zastupiteľstvo. Na ňom chceme upraviť VZN č.157 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice. Našim zámerom je, aby občania čo najmenej pocítili zmeny, ktoré sa v oblasti parkovania od začiatku roka udiali. Ešte raz sa ospravedlňujem za všetky príkoria, ktoré nastali. Je potrebné si uvedomiť, že sú najmä dôsledkom postoja predchádzajúceho vedenia mesta zo Smeru-SD k parkovaniu a tým, že EEI nám doteraz aj napriek viacerým výzvam neodovzdala register užívateľov rezidentských parkovacích kariet,uviedol primátor. 

Doplnil, že mesto má už niekoľko dní pripravenú pracovnú verziu novely spomínaného VZN, o ktorom sa bude rokovať. Momentálne sa dolaďujú posledné detaily pred tým ako bude zverejnené v priebehu nasledujúceho týždňa.

„VZN bude riešiť aj otázky súvisiace s platnosťou parkovacích kariet, ktoré do decembra minulého roka ešte vydávala spoločnosť EEI. Už ako mestský poslanec v predchádzajúcom volebnom období som sa zasadzoval za zníženie ceny za SMS parkovanie a odstránenie 20-percentnej prirážky, k čomu by sme takisto napr. chceli pristúpiť. Zaoberáme sa aj viacerými podnetmi, ktoré nám zaslali poslanci alebo široká verejnosť. Teraz chceme riešiť tie najnevyhnutnejšie, ktoré nám vyplynuli po prevzatí systému do našej správy,“ skonštatoval. 

Primátor zopakoval, že nové vedenie mesta nenesie žiadnu zodpovednosť za terajšie komplikácie. Tie má podľa neho na svedomí bývalé vedenie mesta, ktoré na návrh vtedajšieho zastupujúceho primátora Martina Petruška schválilo v septembri 2018 novelu aktuálne platného VZN o parkovaní a mesto sa ním musí v súčasnosti riadiť. 

„Sme presvedčení, že naše právne stanovisko je čisté a nájomná zmluva na prevádzkovanie verejných platených parkovísk a výbere parkovného pre EEI je neplatná. Máme jasnú líniu a chcem urobiť potrebné úkony vo VZN tak, aby dopady na obyvateľov boli čo najmenšie. Parkovné má a musí patriť Košičanom! EEI nedokáže investovať do parkovacej infraštruktúry toľko peňazí ako mesto Košice. Všetky úkony, ktoré sme v tejto veci už urobili, majú za cieľ jedinú vec, aby platby obyvateľom, resp. návštevníkov mesta skončili na účtoch mesta. Parkovné tak zostane v meste a mesto bude môcť ďalej investovať do zlepšenia jeho kvality,“ dodal J. Polaček.