Prejsť na obsah

Primátor Polaček: Už aj súd potvrdil, že parkovanie patrí mestu a Košičanom!

V stredu popoludní sa na Okresnom súde Košice I uskutočnilo v poradí druhé pojednávanie vo veci žaloby mesta Košice voči spoločnosti EEI s.r.o. o vypratanie a o zaplatenie finančnej náhrady. V tomto prípade ide o hlavnú žalobu mesta, nie o konanie týkajúce sa neodkladného opatrenia.

Okresný súd zamietol návrh EEI na prerušenie konania a zároveň vyhovel návrhu právnych zástupcov mesta Košice na vydanie medzitýmneho rozsudku tak, že: „Nájomný vzťah, ktorý mal vzniknúť z nájomnej zmluvy č. 2012001646 uzatvorenej dňa 30. 7. 2012 medzi žalobcom (ako prenajímateľom) a žalovaným (ako nájomcom), nie je. Nájomný vzťah, ktorý mal vzniknúť z dodatku č. 2 k nájomnej zmluve č. 2012001646, ktorý bol uzatvorený dňa 24. 6. 2016, nie je.“ 

To konkrétne znamená, že Okresný súd sa priklonil k právnemu názoru Mesta Košice a rozhodol o neplatnosti nájomnej zmluvy vrátane dodatku č. 2. O ďalších sporných otázkach (o vyprataní dotknutých mestských pozemkov, resp. o finančnej náhrade) bude súd rozhodovať až po nadobudnutí právoplatnosti medzitýmneho rozsudku.

Rozhodnutie by malo byť doručené mestu do 30 dní. Účastníci konania majú podľa zákona možnosť podať odvolanie do 15 dní od doručenia rozsudku.

Primátora teší, že súd dal za pravdu argumentom o neplatnosti zmluvy medzi mestom a EEI

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) víta dnešné rozhodnutie súdu a verí, že aj ďalšie súdne konania v tejto veci sa budú vyvíjať spôsobom priaznivým pre mesto. Zdôraznil, že Okresný súd Košice I svojim rozhodnutím len potvrdil to, o čom je už niekoľko rokov presvedčený.

„Nielen my, Právnická fakulta UPJŠ, viacero právnych autorít na Slovensku, ale aj súd sa stotožnil s tým, že nájomná zmluva s EEI je neplatná. To dokazuje správnosť nášho rozhodnutia, keď sme začiatkom roka prebrali parkovací systém v meste a podnikli odvtedy aj viacero dôležitých krokov, aby mohol začať fungovať. Parkovanie patrí a bude patriť Košičanom, pričom výnosy z neho nepôjdu do vreciek bratislavskej firmy, ale zostanú v našom meste a použijú sa do rozvoja dopravnej infraštruktúry v Košiciach. Chcem poďakovať všetkým Košičanom za dôveru, ktorú od nich v tejto záležitosti máme. Sľubujem, že aj naďalej budeme vo vedení mesta pracovať na tom, aby sme v oblasti parkovania obhajovali záujmy Košičanov a nie súkromnej spoločnosti, ako to robili naši predchodcovia,“ uviedol primátor Polaček.