Prejsť na obsah

Primátor poslal list šéfovi EEI, za doteraz zrealizované investície im mesto ponúka 948 358 eur

Poslanci košického mestského zastupiteľstva schválili v júni 2019 Memorandum o ďalšom postupe rokovaní o urovnaní vzťahov medzi mestom Košice a bratislavskou spoločnosťou EEI týkajúcu sa parkovacieho systému v meste. Mesto aj EEI spolu prejavili vôľu rokovať o uzatvorení dohody o urovnaní. EEI vtedy predbežne súhlasila s prenechaním parkovacej politiky ako aj parkovacích automatov a závorových parkovísk mestu.

To sa však doteraz nestalo. Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) sa v uplynulých týždňoch viackrát stretol s vedením spoločnosti EEI, kde diskutovali najmä o dohode o urovnaní vzájomných vzťahov. V stredu zaslal šéfovi spoločnosti EEI Jánovi Fellegimu list s návrhom ponuky na vyriešenie tohto zatiaľ neuzavretého problému.

Nevyhovujúci duálny systém parkovania chcú čo najskôr vyriešiť

Ako v ňom uviedol, súčasný duálny systém výberu parkovného, keď zaň motoristi nielen mestu, ale aj EEI, nie je vyhovujúci a mýli nielen obyvateľov, ale aj návštevníkov metropoly východu. Preto je potrebné problém čo najskôr vyriešiť.

„Mesto Košice má naďalej záujem v plnom rozsahu prevziať výber parkovného do svojej správy. Už v roku 2016 Vaša spoločnosť deklarovala, že je ochotná sa dohodnúť na odstúpení od zmluvy s Mestom Košice. Preto si Vás dovoľujeme osloviť, aj na základe našich spoločných stretnutí, s návrhom našej ponuky ona vzájomné vysporiadanie.  Teší nás, že aj z Vašej strany bola na spoločných rokovaniach prejavená snaha a ochota sa dohodnúť,“ píše v liste primátor.  

Keďže sa oficiálne predstavy o výške finančného odškodnenia aj po viacerých kolách rokovaní líšia, primátor predložil EEI oficiálnu ponuku mesta, ktorá vychádza zo znaleckého posudku. Ten si dalo vypracovať mesto na vybavenie potrebné na prevádzkovanie parkovacieho systému. Medzi aktíva spoločnosti EEI v Košiciach patria parkomaty, kamery, závorové systémy, ďalšia technika a majetok, ktoré by po vzájomnej dohode zostali v metropole východu a prešli by do majetku mesta.

Mesto akceptuje za hnuteľný majetok EEI cenu vo výške 636 662 eur a zrealizované práce 311 696 eur

Z posudku vyplýva, že celková suma uvedených aktív EEI v Košiciach je 948 358 eur vrátane DPH. Z nich má hnuteľný majetok EEI cenu vo výške 636 662 eur, za zrealizované práce by EEI mohla dostať 311 696 eur. Primátor je rád, že majiteľ spoločnosti EEI prejavil snahu sa dohodnúť. Kvôli rôznym predstavám oboch strán o odkupnej cene zároveň v liste požiadal Jána Fellegiho aj o prípadný protinávrh.

„Suma 948 358 eur je zároveň aj oficiálna ponuka mesta na vzájomné vysporiadanie. Hoci EEI chce do konečnej ceny za odkúpenie zahrnúť aj odškodné a rôzne ďalšie finančné plnenia, my zaplatíme iba za reálne veci, ktoré k výberu parkovného potrebujeme. Sme ochotní ďalej rokovať tak, aby konečná dohoda bola v prospech všetkých Košičanov. Na tom nám v prvom rade záleží. K nášmu vzájomnému vyrovnaniu môže dôjsť, ak návrh o vzájomnom vysporiadaní odsúhlasia poslanci mestského zastupiteľstva,“ tvrdí.   

Ako dodal, ročný príjem z parkovného v Košiciach by sa mohol pohybovať okolo 1,2 milióna eur. Po odstránení súčasného duálneho systému by to mohlo byť aj 2,5-násobkom tejto sumy. Takto získané finančné zdroje by potom mesto využilo na investície do obnovy a rozvoja dopravnej a parkovacej infraštruktúry. 

Prílohy

1. DOC 45,5 KB List EEI