Prejsť na obsah

Rugby v Košiciach

Malcolm Thomson, riaditeľ jazykovej školy v Košiciach, pochádza z ďalekého Nového Zélandu. Pred niekoľkými rokmi prišiel na Slovensko učiť angličtinu, medzitým sa oženil a dnes tu rozvíja svoje aktivity. Ako bývalý hráč rugby, najpopulárnejšieho športu na Novom Zélande, rozhodol sa šíriť tento šport aj v našom meste. So svojimi myšlienkami a plánmi oslovil F. Knapíka. M. Thomson trénuje v Košiciach rugby tím zložený z amatérov, ktorým chýba zázemie a najmä vyhovujúce ihrisko so zastrihanou trávou. To by podľa Thomsona mohlo poskytnúť mesto. M. Thomson už má vytipovaný priestor a pri dobrej spolupráci s mestom, sa tento projekt vzniku rugby tímu, ktorý by mohol súťažiť aj na medzinárodnej úrovni, mohol naštartovať. Takýmto spôsobom chce podporiť nielen fanúšikov rugby, ale aj mládež a národnostné menšiny. Jeho zámery siahajú až k riešeniu podpory Rómov v rámci športových aktivít. „Viem si predstaviť trénovať chlapcov z rómskej menšiny, prípadne v budúcnosti vytvoriť rugby tím tvorený Rómami," vyjadril sa M. Thomson, ktorý má zámer ešte tohto roku zorganizovať u nás rugby turnaj, na ktorý by pozval aj tímy z európskych krajín.
F. Knapík si so záujmom vypočul slová pána Thomsona. Zaujímali ho najmä potreby a podmienky hráčov rugby. I keď rugby nie je tradičným slovenským športom, primátor prisľúbil pomoc mesta v podpore tohto športu a vytvorenia určitého zázemia, ktorý by bolo obohatením pre Košice a rozšírilo by športové disciplíny, ktorých kluby už v našom meste majú silné zázemie. 
Rugby je šport pre tvrdých a silných chlapov. Na rozdiel od amerického futbalu hráči nepoužívajú chrániče. Hra trvá približne 80 minút a je fyzicky veľmi náročná. Na Novom Zélande, kde sa rugby veľmi darí, začínajú hráči národného tímu každý zápas svetoznámym rituálom, čím sa tesne pred prvým výkopom vzájomne vyhecujú.