Prejsť na obsah

Vianočný stromček v Košiciach je už na svojom mieste

Dnes ráno za účasti riaditeľa Mestských lesov Košice Ing. J. Tomaštíka a námestníka primátora JUDr. E.Čuňa došlo v obci Kojšov k výberu a zrezaniu vhodného stromu pre Košické Vianoce. Smrek obyčajný, vysoký 20 metrov vo veku 50 rokov sa stane na niekoľko týždňov súčasťou vianočnej výzdoby Hlavnej ulice. Jeho rozsvietenie sa chystá 5. decembra, v predvečer Mikuláša.
Mestské lesy s odbornou starostlivosťou vyhliadli pre mesto niekoľko vhodných stromov, pripravených na zrezanie. Zrezaný strom uvoľnil rast ďalšiemu okolo rastúcemu stromu, ktorý sa môže rozvíjať do rovnakej veľkosti a výšky. Okamžik zrezávania vianočného stromu v Kojšove skoro ráno za východu slnka, pripomínal metaforické sekvencie z Jakubiskových filmov.
V Košiciach bol strom vztýčený v obedňajších hodinách. Celej príprave ukotvenia stromu nazerali desiatky okoloidúcich obyvateľov s čarovným nadšením v očiach, ktoré naznačovalo, že Vianoce sa blížia. Podobné nadšenie zažijú aj obyvatelia nášho partnerského mesta Vysoké Tatry, ktorému Košice tohto roku venujú vianočný strom. Stáť by mal na Štrbskom plese avšak v oveľa menších rozmeroch.