Prejsť na obsah

Na Slovakiatour sú mesto a kraj v spoločnej expozícii

Mesto Košice sa aj tento rok zúčastňuje na medzinárodnom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2010 v Bratislave. Podobne ako vlani jede expozícia mesta súčasťou stánku Košického samosprávneho kraja spolu s ostatnými mestami a regiónmi východného Slovenska. Košický samosprávny kraj je v tomto roku partnerským regiónom práve sa začínajúceho medzinárodného veľtrhu, ktorý sa uskutoční na výstavisku Incheba Expo od 21. do 24. januára a ponúka spoločnú prezentáciu miest, obcí, mikroregiónov, historických regiónov a združení podnikateľov v cestovnom ruchu, čím chce upozoniť na potenciál a inšpiráciu celého regiónu. Nezisková organizácia Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, v spolupráci s partnermi Klaster LIPTOV – združenie cestovného ruchu, Incheba Expo Bratislava a British Council pripravila v rámci ITF Slovakia Tour 2010 odborný seminár s názvom „Ako dostať mesto a región na mapu Európy". Dňa 21.januára 2010 vystúpi viacero zahraničných odborníkov z oblasti destinačného manažmentu a marketingu, ktorí na úspešných príkladoch európskych miest a regiónov ukážu, aký význam má cielene a účinne riadená destinácia.

Výstavná expozícia KSK je na ploche 178 m². Spoločne na nej vystavujú Mesto Košice spolu s EHMK 2013, n.o a regióny Gemer (mesto Rožňava, mesto Dobšiná, Regionálna rozvojová agentúra Rožňava, mikroregióny Dobšiná, Domica, Štítnická dolina, Čremošná, Združenie vidieckeho turizmu Zádiel, Domica Komplex, Kúpele Štós), Zemplín (mestá Michalovce, Sobrance, Trebišov, Veľké Kapušany, Regionálne združenie turizmu Zemplín, Združenie Tokajská vínna cesta, obce Kaluža, Klokočov, Vinné) a Spiš (mikroregión Slovenský raj – členmi sú mesto Spišská Nová Ves, obce Hrabušice, Spišské Tomášovce, Stratená, Vernár, Smižany, Dedinky, Správa Národného parku Slovenský raj, Horská záchranná služba, podnikatelia). Súčasťou expozície je celodenný kultúrno-spoločenský program, ktorý pripravili jednotlivé regióny, s vystúpeniami súborov, ukážkami ľudových tradícií a regionálnej gastronómie. Historické dedičstvo kraja dokumentujú architektonické skvosty, predovšetkým hrady, zámky, kaštiele i celé historické centrá miest. Spiš, Abov, Zemplín i Gemer sú regióny, ktoré vedia ponúknuť množstvo zaujímavostí, majú potenciál na rozvoj turistiky a cestovného ruchu.

Metropola východu, mesto Košice, je aj centrom historického regiónu Abov, centrom histórie, kultúry, športu a obchodu. Košice majú najväčšiu pamiatkovú rezerváciu na Slovensku, najvýchodnejšie položenú a najväčšiu gotickú katedrálu na Slovensku – Dóm sv. Alžbety. Odrazom bohatej histórie mesta je práve jeho centrum s klenotmi gotickej, barokovej, klasicistickej a historizujúcej architektúry. Mesto je strediskom významných kultúrnych inštitúcií. Od roku 1924 sa tu vždy v prvú októbrovú nedeľu koná najstarší európsky a druhý najstarší maratónsky beh na svete – Medzinárodný maratón mieru. V roku 2011 bude košická Steel aréna spoluhostiteľom Majstrovstiev sveta v hokeji. V roku 2013 sa Košice stanú Európskym hlavným mestom kultúry. Na 16. ročníku medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2010 bude mesto Košice predstavovať svoj potenciál z pohľadu histórie, modernej kultúry, športového a spoločenského diania. Druhé najväčšie mesto Slovenska, už roky priťahuje zahraničných investorov, najmä z oblasti automobilového priemyslu. Rozvojový potenciál mesta vyplýva z rozvoja v oblasti investícií a strategickej polohy. Jeho geografická poloha je veľmi priaznivá, má dobré dopravné spojenie do Poľska, Maďarska a Ukrajiny. Metropola východu ukrýva aj vysoký potenciál v oblasti kongresovej turistiky.

V roku 2006 Košice navštívilo 260 tisíc turistov, pričom v meste je asi 7 000 ubytovacích lôžok. V oblasti kongresovej turistiky prezentuje mesto na výstave jedného z najvýznamnejších svetových hráčov v oblasti biznis a mestských hotelov, ktorý je zároveň prvým hotelom v rámci siete na Slovensku - Hotel Doubletree by Hilton. Hlavným zameraním hotela je business klientela a aktivity v rámci kongresovej turistiky, konferencií a spoločenských podujatí.