Prejsť na obsah

Hokejový šampionát vyšiel Košice na vyše 700 000 eur

Čo prináša hokejový šampionát metropole východu a o čo všetko sa mesto musí postarať? Nielen na hokejovú tému ale aj o tom, čo sa chystá pri výstavbe Národného tenisového centra alebo Košickej futbalovej arény, prezradil redaktorovi Hospodárskych novín primátor Košíc Jaroslav Polaček. Rozhovor môžete nájsť aj tu: https://hnonline.sk/ms-v-hokeji-2019/1945309-sampionat-nas-vyjde-na-vyse-700-tisic-eur-hovori-primator-kosic-pre-hn 


* Čo pre mesto Košice znamená, že je dejiskom jednej zo skupín majstrovstiev sveta v hokeji?

Je to pre nás veľká príležitosť, za ktorou je aj množstvo práce a úsilia. Nielen SZĽH či IIHF, ale mesto Košice ako partner muselo zabezpečiť bezpečnosť, dopravu, čistotu, poriadok. Skrýva sa za tým veľa našej práce vrátane pomoci dobrovoľníkov, ale aj množstvo peňazí, ktoré sme pre zdarný priebeh MS v Košiciach vyčlenili.

* Koľko teda stojí organizácia MS mestskú pokladnicu?

Keby sme si rozpočet mesta rozmenili na drobné, môžeme hovoriť o sume na úrovni 700-tisíc až 800-tisíc eur, ktoré mesto reálne zaplatilo. Aby sme zvládali nápor dopravy, mesto vyčlenilo 200-tisíc eur pre dopravný podnik na bezplatné cestovné a posilnenie autobusových a električkových spojov. Mestská polícia dostala štvrť milióna, aby sme dostali mestských policajtov tam, kam potrebujeme. A s tým súvisí bezpečnostný projekt, dopravný projekt a ďalšie veci.

* A tá vynaložená suma sa vám vďaka zahraničným turistom a ich míňaniu v hoteloch či reštauráciách vráti?

Bohužiaľ, financovanie slovenských samospráv nefunguje tak, že je naviazané priamo na úspech mesta. Sme naviazaní na úspech štátu – dostávame podielové dane. V iných krajinách Európy mesto spolupracuje s podnikateľmi a má reálny príjem z aktivít, ktoré sa v meste konajú. U nás to tak nefunguje.

* Keď nie priamo v príjmoch mesta, v čom je teda pre Košice šampionát užitočný?

Samozrejme, že to počas dvoch týždňov pomôže zvýšiť tržby mnohých podnikateľov v meste. Vplyv na ekonomiku mesta to síce z hľadiska celého roka nebude až taký významný, ale... Košice sú vďaka MS v centre diania a pozornosti nielen u hokejových fanúšikov, ale aj desiatok médií na Slovensku a v zahraničí, čo isto pomôže zlepšiť dobré meno Košíc v celosvetovom meradle. Košice ako druhé najväčšie mesto na Slovensku môžu ukázať, že aj takéto veľké podujatie zvládneme pripraviť na výbornú, že sa tu turisti môžu cítiť dobre a bezpečne a možno ich to presvedčí, aby metropolu východu v budúcnosti navštívili. To, čo si od organizácie MS v Košiciach a určite aj naši kolegovia v Bratislave sľubujú, je hlavne to, aby sa k nám návštevníci vracali, aby spolu nabudúce zobrali svojich hostí a priateľov a odporúčali nás svojim známym a obchodným partnerom. Ide o to, aby sa zvýšil turizmus, a ten prináša mestu ďalšie pozitívne efekty, ktoré sú dôležité.

* Cez aké kanály s turistami komunikujete?

Tých aktivít je niekoľko. Napríklad organizácia Visit Košice je najmä na komunikáciu so zahraničnými návštevníkmi. Ale mesto Košice robí aj vlastný program nielen na Hlavnej ulici alebo v jej okolí. Investovali sme tiež veľké prostriedky do opráv ciest a chodníkov, respektíve skrášlenia okolia na trasách medzi centrom mesta a Steel Arénou.

* Mesto zriadilo tiež vlastnú fanzónu v Amfiteátri napriek tomu, že tá oficiálna je v blízkosti Steel Arény. Prečo ste to robili?

Košičania sú hrdí na svoje mesto. Pre nás bolo prvoradé, aby sme urobili maximum pre našich obyvateľov. Takzvané hokejové mestečko už má za sebou niekoľkoročnú históriu a my sme v jeho aktivitách pokračovali tak, ako bol i Košičania zvyknutí. Z podujatí v rámci osláv 650. výročia Dní mesta Košice, ktoré prebiehali od konca apríla, sme sa takpovediac premostili aj na „Košice v Amfíku“. Nepremieta sa tam len hokej, ale sú tam aj koncerty, akcie pre deti a ďalší kultúrny program.

* Vo funkcii primátora ste päť mesiacov. Ako ste vnímali skutočnosť, že krátko po zvolení budete musieť riešiť hokejový šampionát?

Nemal som úplnú predstavu, čo to bude zahŕňať a do čoho ideme, no bola to veľká výzva. Vedel som, že našou úlohou bude bezpečnosť, doprava a poriadok. Nevedel som, koľko peňazí to bude stáť, no nastavili sme rozpočet a mestskí poslanci ho schválili. A dnes môžeme s hrdosťou povedať, že Košice si splnili svoju robotu a podľa mňa aj nad očakávania.

* Sme už v druhej polovici šampionátu. Aký najvážnejší problém ste museli riešiť?

Za mesto Košice môžem povedať, že sme nezaznamenali nejaké veľké nedostatky. Skôr sa snažíme veci vylepšovať – máme najlepšie fungujúce operačné stredisko. Cezeň riešime tie najakútnejšie veci, aby fungovali. A fungujú. Nedávno sme sa v reprezentačných priestoroch Starej radnice stretli s ľuďmi zo SZĽH, z IIHF a so zástupcami hokejových reprezentácií, ktoré hrajú v Košiciach.

* A čo hovorili?

Hodnotili sme situáciu, porovnávali sme to s rokom 2011, keď sa tu takisto hrala základná skupina MS, alebo organizáciu podujatia v iných krajinách. A všetci, ako sme tam stáli, sme si zatlieskali. Všetci sa zhodli, že Košice sú úžasné mesto. O tom svedčí aj to, ako si fanúšikovia užívajú toto podujatie nielen priamo na štadióne alebo pred Steel Arénou, ale aj koľko z nich nájdete na Hlavnej ulici a v centre mesta. Všetci sa na seba usmievajú a tešia sa z prítomnosti na šampionáte.

* Vy ste hokejový fanúšik?

Keď som bol menší, navštevoval som zápasy vtedajších VSŽ Košice. Pamätné boli najmä naše stretnutia vo federálnej lige s Litvínovom, ktoré prinášali aj rôzne divoké a občas aj dvojciferné výsledky. Aj teraz sa počas ligovej sezóny HC Košice snažím navštevovať ich zápasy, rovnako to bolo aj teraz počas MS. Ako primátor mám aj iné povinnosti v rámci protokolárnych záležitostí, keď sprevádzam rôznych oficiálnych hostí, ktorých takisto môžem zobrať na hokej. Aj týmto spôsobom sa snažím, aby si veľvyslanci, arcibiskupi či iní významní hostia odnášali z Košíc len to najlepšie. Videl som každý z doterajších zápasov slovenského tímu a takisto aj niektoré stretnutia bez slovenskej účasti. Môžem povedať, že infarktový zápas s Kanadou, ktorý sme smoliarsky prehrali, bol asi môj doteraz najúžasnejší z tých, ktoré som naživo videl.

* Košice už vyše dvoch rokov riešia výstavbu Národného tenisového centra. Po vašom príchode do pozície primátora sa projekt trochu pozastavil. Čo je v ňom nové?

Môžem zopakovať, že Košičania NTC chcú a zaslúžia si ho. Otázkou však je, či by malo byť na tom mieste, na ktorom bolo pôvodne naprojektované. Vyvstal aj finančný problém, najprv malo stáť 10 miliónov eur, potom 15 miliónov eur a teraz je rozpočtované na sumu 30 miliónov eur. Osobne si myslím, že je to veľmi prestrelená suma. Keďže spoluúčasť mesta dosahuje 20 percent, museli by sme na NTC nájsť až šesť miliónov eur oproti pôvodným dvom miliónom. Veľký problém je, že naplánovaná lokalita nie je vhodná ani prispôsobená najmä z hľadiska parkovania a dopravy, preto ani špeciálny stavebný úrad nedal koncom januára 2019 súhlas na stavebné konanie pre NTC.

* Čo teda bude ďalej?

Rokujeme so zástupcami Slovenského tenisového zväzu o tom, aby sme našli iné priestory, a vo veľmi blízkom čase sa stretneme. Máme pripravené tri alternatívy, aby si predstavitelia spolu s nami vybrali tú najlepšiu lokalitu. Nejaké zdržanie v tejto veci bude, no predstaviteľom Slovenského tenisového zväzu isto vieme ponúknuť lepší a kvalitnejší priestor.

* A stihne sa to ešte počas vášho funkčného obdobia, čiže do roku 2022?

Urobím pre to všetko, lebo je to naviazané aj na dotácie, ktoré s tým súvisia. Aktívne sa stretávam s pánom Moškom z STZ, aby sme tie termíny stihli. Po skončení MS v hokeji máme naplánované spoločné stretnutie, aby sme túto tému posunuli vpred.

* Okrem tenisovej arény chýba mestu aj futbalový štadión, chátrajú aj iné športoviská. Čo s tým chcete robiť?

Mesto som prevzal v katastrofálnom stave, košický šport je na lopatkách. Máme problém s infraštruktúrou. Preto sa snažíme dobehnúť to, čo je zanedbané. Je úžasné, že na poslednom mestskom zastupiteľstve poslanci schválili, aby sme mohli investovať 10 miliónov eur do športovej infraštruktúry v meste. Prejdeme si spolu športoviská v meste a následne sa rozhodneme, na čo budú použité a kam presne pôjdu tieto finančné prostriedky.

* Košice sú druhé najväčšie mesto Slovenska a nemajú adekvátny futbalový štadión.

Aj v tejto veci sme pokročili. Aktuálne už prebieha úvodná etapa jeho výstavby, kam v tomto roku išlo z Rezervného fondu mesta Košice 2,7 milióna eur. Celkové náklady na túto etapu dosiahnu vyše 14 miliónov eur a pevne verím, že do konca roka bude hotový. V jarnej časti budúcej sezóny 2019/2020 by sa na ňom mohlo začať hrať, teším sa napríklad aj na druholigové derby medzi Lokomotívou a FC Košice, keďže železničiari sa v lige zachránili a žltomodrí v nej budú figurovať ako nováčikovia. Bude to zatiaľ štadión III. kategórie UEFA s kapacitou šesťtisíc miest, na ktorom sa môže hrať najvyššia súťaž, no nie reprezentačné zápasy.

* A čo ďalšie etapy výstavby štadióna, budete mať naň financie?

Chceme mať v Košiciach plnohodnotný futbalový štadión, na ktorý budeme môcť byť hrdí. Chýba nám zatiaľ okolo päť miliónov eur, aby sme postavili štadión s kapacitou takmer 13-tisíc divákov, s čím ráta aj projekt. Viem, že výstavba súčasného štadióna s dvoma tribúnami je zatiaľ len polovičným riešením, no verím, že Košickú futbalovú arénu (KFA) postupne dobudujeme. Od môjho nástupu do funkcie hľadáme zdroje na jej dostavbu. Nedávno som diskutoval s prezidentom SFZ Jánom Kováčikom, plánujeme aj rokovania s vládou a príslušnými ministerstvami. Urobíme všetko možné aj nemožné, aby sme mali kvalitný štadión, kde si bude môcť zahrať aj slovenská futbalová reprezentácia s Hamšíkom, Dúbravkom, so Škriniarom a s ďalšími hviezdami. Cieľom je mať dôstojný štadión, ktorý si Košičania ako obyvatelia druhého najväčšieho mesta na Slovensku aj právom zaslúžia.

* A viete už, ktoré mužstvo na ňom bude pôsobiť?

To je zatiaľ predčasná otázka, pre ktoré mužstvo to bude domovský štadión. V tejto veci už prebehli nejaké rozhovory. Budeme rokovať s futbalovými klubmi v Košiciach o tom, ako by si to predstavovali, aby sa KFA mohla využívať v čo najvyššej miere. Tieto veci sa budú riešiť aj v rámci mestského zastupiteľstva, ktoré o tom celom aj rozhodne.